On-kruid: Ereprijs (Veronica)

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Wat is dat voor een plantje met blauwe bloemen die kordaat de grassprietjes wegduwt en net onder het mes van de maaimachine blijft? Dat is de ereprijs, die al vroeg in het voorjaar zijn bloemhoofdje boven de grond steekt. Vooral de grote ereprijs is al vroeg in het voorjaar aanwezig.

Ereprijs zou zijn naam te danken hebben aan het feit dat in de Middeleeuwen winnaars van grote toernooien een gevlochten krans van ereprijs kregen. Er is nog een andere verklaring; een Frankische koning had al vele jaren last van huiduitslag. Na een tip van een jager, die dit plantje medicinaal gebruikte, genas hij van de huiduitslag en het plantje kreeg de naam 'ereprijs' van de koning.

De plant is in 1850 in Nederland ingevoerd en komt uit West-Azië. Het is een eenjarige plant en zijn bloemen zijn hemelsblauw. We kunnen deze plant het hele jaar door vinden. Bij gunstig weer kan de grote ereprijs namelijk steeds weer opnieuw kiemen, waarna hij weer gaat bloeien.

Niet alleen de volksgeneeskunde, maar ook de homeopathie maakt gebruik van de ereprijs. Thee getrokken van de ereprijs kun je gebruiken bij hoest en verkoudheid, ontstekingen van keel en mond en voor maag- en diarreeklachten. Uitwendig kun je de thee als kompres inzetten bij slecht helende wonden. Het is een smakelijke thee die je ook, zo af en toe, als vervanger voor echte thee kunt gebruiken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden