Bij Bistro D’n Duuk en Opa Pietje hebben ze er zin in. "Alles is aangepast aan de anderhalve meter-regels."
Bij Bistro D’n Duuk en Opa Pietje hebben ze er zin in. "Alles is aangepast aan de anderhalve meter-regels."

Bommelerwaardse horeca kijkt uit naar 1 juni!

Op 15 maart moesten alle horecagelegenheden in één keer hun deuren sluiten als maatregel tegen het verspreiden van het coronavirus. Sindsdien werden de persconferenties elke week op de voet gevolgd. Komende week, na ruim tweeënhalve maand mogen -met veel voorschriften- de deuren van de horeca eindelijk weer open. We zijn benieuwd hoe horecaondernemers in de Bommelerwaard hier naar uit kijken.

Restaurant Amadeus
"Het contact met de gasten heb ik het meest gemist. De bourgondische gezelligheid in onze boerderij was er niet", zegt Frank Damen van Restaurant Amadeus in Wellseind. "Met de beslissing dat we ineens moesten sluiten, waren we niet blij. Maar omdat het tegen de verspreiding van het coronavirus was, stonden we er wel achter." Damen zucht en zegt treffend: "Van de één op de andere dag sta je ineens schoon te maken in plaats van gasten te bedienen." Hij vertelt dat ze een uitgebreid plan klaar hebben liggen over hoe de werkwijze wordt in het restaurant. "We doen al het mogelijke wat we kunnen doen!" Uitkijkend naar 1 juni is hij ook eerlijk: "Ik ben blij dat we open mogen. Als ik eerlijk ben heb ik ook angst voor de chaos die gaat ontstaan en ben ik bang wat de berichtgeving zal zijn in de tweede week van juni." Ondernemen op anderhalve meter afstand is een uitdaging, maar Damen zegt: "Horeca is altijd leuk. Sociaal contact op anderhalve meter kan ook. We maken graag een praatje met onze gasten en dat blijven we zeker doen!"

Brandend Zand
Op de website van Brandend Zand in Kerkdriel staat het al met enthousiasme vermeldt: 'Wij gaan vanaf 1 juni weer open!’ "We hebben ervoor gekozen om niet over te gaan naar afhaalservice, maar we zijn alles gaan opknappen. Alles is geschilderd en al het onderhoud is afgelopen weken samen met het hele team aangepakt", vertelt Gisela Verwey. "Het samen klussen had ook als positieve uitwerking dat het teamgevoel behouden werd, want dat was wel belangrijk in deze onzekere periode."

"De eerste tijd heb ik veel gedacht: Waar gaat dit naar toe? Er was geen duidelijkheid. Gelukkig komt er nu steeds meer duidelijkheid." Ook bij Brandend Zand is met veel zorg en creativiteit gedacht om alle regels op een goede manier uit te werken. "We kijken uit naar 1 juni, iedereen heeft er super veel zin in! Het enthousiasme is er", aldus Verwey. "We zijn afhankelijk van het weer, dus we hopen dat 1 juni een mooie zonnige dag wordt!"

Bommels Bakhuys
Ze zijn niet minder enthousiast, maar de mogelijkheden voor het Bommels Bakhuys in Zaltbommel zijn anders. "Ons pand leent zich er niet voor om open te gaan. Wij zijn te smal en kunnen de anderhalve meter-maatregel niet waarborgen", maar zegt Carlijne van Santvoort. Dan, vol goede moed en bruisend van enthousiasme: "Maar we zijn wel volop aan het bedenken met welke creatieve manieren we wél verder kunnen!"

Bistro D’n Duuk
"Wij kunnen niet wachten", vertellen Maykel en Remco van de nieuwe Bistro D’n Duuk in Aalst. Begin dit jaar namen ze de bistro aan het Esmeer over en ze zouden 1 april hun deuren openen, maar dat liep dus anders. Inmiddels is de naastgelegen cafetaria wel geopend voor afhaal en is er een bezorgservice. "We hebben al laten zien wat we kunnen. Nu willen we graag laten zien hoe mooi de bistro is opgeknapt en welke knusse en eigentijdse sfeer we hier uitstralen", vertelt Maykel trots. "Alles is aangepast aan de anderhalve meter-regels. We heten mensen graag welkom om een lekker hapje te komen eten, op ons terras met een prachtig uitzicht op de haven en de Maas." En met glunderende ogen voegt hij toe: "Ik kan niet wachten!"

Wellse Veerhuis
Ook in Well bij het Wellse Veerhuis stond men niet stil afgelopen periode. "De coronaperiode gaf veel ruimte en tijd om na te denken", vertelt John Fieret. "We zijn van plan om nu op een andere manier verder te gaan, want het is de tijd om besluiten te nemen en het roer om te gooien. We gaan komende dagen heel hard aan de slag om dit zo snel mogelijk uit te werken en dan hopen wij ook zo snel mogelijk onze deuren te openen!"

Opa Pietje
"Ineens stonden we stil op 15 maart en realiseerden we ons: Waar je goed in bent moet je versterken en waar je geen grip op hebt, moet je loslaten", aldus Jeroen van Liempt, van Grand café Opa Pietje in Kerkdriel. "We waren goed in onze gerechten en we hadden al een ophaalservice, dus hier hebben we extra energie aan gegeven." Ook in Kerkdriel gaf de coronacrisis tijd om na te denken en zo werd Tante Carpaccio geboren. "Vanuit heel de regio komen mensen voor onze carpaccio. Ik zag het succes van thuisbezorgen, dus dit wilde ik omzetten in een eigentijdse formule en zo is Tante Carpaccio geboren. Dit wordt komende weken gelanceerd." Om vanaf 1 juni open te kunnen, stelde het team van Opa Pietje de elf geboden op, waarmee ze hun gasten screenen of ze welkom zijn. "Ik wil er gewoon instaan met de Drielse nuchterheid, waar Opa Pietje om bekend staat. Het is al erg genoeg dat we tweeënhalve maand dicht moesten, we gaan er nu het beste van maken!" Maar Van Liempt vertelt ook eerlijk dat hij met een dubbelgevoel toeleeft naar 1 juni. "We zijn enorm trots dat de zaak weer open mag, maar we gaan geen politieagent spelen, dat hoort niet bij ons vak. Als dat moet, dan blijf ik liever dicht!"

Hij is de gemeente Maasdriel dankbaar voor de mogelijkheden om extra terrasruimte te creëren. De gemeente is soepeler met de terrassen, zodat ondernemers bij de inrichting van hun terras kunnen voldoen aan de nieuwe richtlijnen. Daarvoor moet je wel een aanvraag indienen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden