De 12-jarige Lars van Rangelrooij biedt wandelaars en fietsers ijs- en ijskoud drinken aan. Hij krijgt hulp van zijn buurjongentje Teun Broere.
De 12-jarige Lars van Rangelrooij biedt wandelaars en fietsers ijs- en ijskoud drinken aan. Hij krijgt hulp van zijn buurjongentje Teun Broere.

Cool ondernemerschap langs de dijk

De dijken in het Rivierenland zijn kenmerkend voor de regio. Een dijk die veel gasten verwelkomt voor een fietstocht, wandeling en overnachtingen door mensen uit de regio, maar ook ver daarbuiten. Langs de dijk naar Zaltbommel vinden veel bijzondere ontmoetingen plaats. Deze week geen ontmoeting met recreanten, maar een jonge gedreven student die op Hemelvaartsdag de zomerse warmte aanpakt voor een coole actie.

door Marielle Pelle

Brakel - "Ik dacht: het is een lekkere warme dag, dus tijd voor een ijsje en koud drinken", vertelt de 12-jarige Lars van Rangelrooij. Hij zit in het eerste jaar van De Uilenhof in Gorinchem en met enthousiasme vertelt hij over het vak Young Business op school wat zijn interesse wel heeft.

Het is een blikvanger op deze zonnige dag op de dijk in Brakel, die zeer druk bevolkt is met wielrenners, wandelaars, motorrijders, fietsers en cabrio-rijders. Elke fietser wordt, ondersteund met borden, door Lars en zijn buurjongetje Teun de vraag toegeroepen of ze zin hebben in een ijsje of koud drinken. Fietsers reageren verbaasd en enthousiast en menigeen stapt even af om plaats te nemen op de groene kuipstoeltjes die Lars, keurig anderhalve meter uit elkaar, op het gras in de dijk heeft staan om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht over de Waal. Langs de dijk staan oranje pionnen, feestelijk gemarkeerd met een PSV-vlag die afstand aangeven en duiden dat voorbijgangers even snelheid moeten minderen.

Tikkie
"Ik vind het leuk om dingen te verkopen", vertelt de jonge ondernemer met enthousiasme. "In de zomer verkoop ik stoofperen, appels, peren en andere groenten uit onze tuin. Vandaag is het mooi weer en er komen veel mensen langs, terwijl er langs heel de dijk niets is te verkrijgen. Dus ik dacht: Tijd voor ijs en een koud drankje!" Dat mensen hier ook niet op gerekend hebben in deze periode, blijkt wel uit de reactie die de jongens krijgen. Vaak wil men wel een ijsje, maar hebben ze geen portemonnee bij zich. Dat is geen probleem! De jonge ondernemer stuurt wel even een tikkie.

PowerPoint-presentatie
"Hij liep heel de week al met het idee rond en werkte het helemaal uit in een PowerPoint-presentatie", vertelt vader Hans, van achter het hek. Hans vertelt hoe het vak Young Business de jongeren stimuleert en enthousiasmeert. Vader wilde nog uitleg geven over inkoop, marge en verkoop, maar Lars had alles zelf al uitgewerkt. Keurig verwoordde hij de coronaregels en hij zocht alle prijzen op op de website van de supermarkt en rekende uit wat zijn verkoopprijs moest worden als hij er iets aan wilde verdienen.

Snel geregeld
Op een lijstje op zijn tafel houdt hij keurig zijn verkoopresultaten bij en met trots laat hij zien dat hij al zijn elf Cornetto’s heeft verkocht. De zaken lopen goed, dus hij heeft zijn tante gebeld of zij bij een supermarkt in de regio, die open is op Hemelvaartsdag, voor hem wat nieuwe voorraad wil halen en komen brengen. Ondertussen komt hij ook stoelen tekort. Gelukkig kunnen die snel bij de buurvrouw worden gehaald. En terwijl hij zijn klanten te woord staat, roept hij zijn moeder even toe of zij snel de stoelen schoon wil maken voor zijn klanten.

Helemaal zijn ding
Genietend kijken zijn vader, moeder en de buren toe hoe de jonge ondernemer druk is tussen zijn ijs, limonade en al zijn klanten te woord staat. "Dit is echt Lars. Hij heeft geen talenknobbel, maar dit allemaal alleen uitdenken en organiseren is helemaal zijn ding", zegt zijn vader. "Natuurlijk hebben we wel even gedacht: mag dit wel?", zegt zijn moeder. "Maar alle tuinders hebben toch ook een bloemenstalletje op hun eigen oprit staan?"

Lars telt even snel op zijn papier hoeveel klanten hij al heeft gehad en vertelt dat ze uit de hele regio kwamen, en zelfs uit 's-Hertogenbosch en Gorinchem. "Dit is leuk!", zegt hij met stralende ogen. "Het is zo gezellig om even te babbelen met die mensen!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden