Spelmoment uit Giessen tegen Well in 2013 toen aanvoerder Niels Kraay terugkeerde bij Well. Foto: Wout Pluijmert
Spelmoment uit Giessen tegen Well in 2013 toen aanvoerder Niels Kraay terugkeerde bij Well. Foto: Wout Pluijmert (Foto: Wout Pluijmert)

Well-icoon Niels Kraay doet stap terug

Door de komst van het coronavirus ontstond er nog heel even twijfel bij Niels Kraay. Toch heeft hij de knoop doorgehakt. Op 33-jarige leeftijd doet de aanvoerder van WSV Well een stapje terug. Zijn bedrijf vraagt meer aandacht.

door Wout Pluijmert

Well - “Ik moet keuzes gaan maken. Vorig jaar heb ik het al ruim 50-jarige familiebedrijf Kraay Aannemingsbedrijf overgenomen en het wordt steeds drukker om het voetballen daarmee te combineren", motiveert Kraay zijn beslissing.

Niels Kraay werd als peuter al mee naar sportpark De Hoef genomen. Vader Jaap Kraay was immers actief bij het eerste elftal. "Ik voetbalde al op mijn vierde jaar en stond als zesjarige achter het doel toen mijn vader Well in 1993 naar de derde klasse kopte. Nog altijd een historisch feit. Hij was toen al 38 jaar. Dat zijn van die momenten die bijblijven. Het artikel uit de krant hangt nog altijd in het kantoor van mijn vader.”

Hoogtepunten blijven lang hangen. In het seizoen dat de talentvolle, toen pas 16-jarige, Niels Kraay voor de Willem II-opleiding koos, promoveerde Well opnieuw naar de derde klasse. "Voor een jong ventje van zestien was dat een geweldig moment. Ik ging al meteen op de platte kar door het dorp. Dat zijn dingen die je niet al te vaak in een voetballeven meemaakt." Hij speelde in Tilburg twee seizoenen voor de ‘tricolores’ en keerde voor een seizoen terug naar Well. Toen namens Roda Boys hoofdscout Wim van der Maas bij hem aanklopte, koos hij ervoor, naar later bleek, zeven seizoenen in Aalst te voetballen. "Hoogtepunt destijds vond ik de beslissingswedstrijd voor promotie naar de hoofdklasse in Putten tegen Staphorst. Jammer dat wij dat net niet haalden, dan had ik op het hoogste niveau van Nederland gespeeld. Mooie jaren gehad bij Roda Boys, maar in 2013 heb ik er toch voor gekozen om weer in mijn geboortedorp te gaan voetballen. Aan het eind van dat seizoen speelden wij op het terrein van Nivo Sparta voor promotie tegen BLC. Jammer genoeg verloren wij, maar het was wel een happening. Ik heb altijd iets met nacompetitievoetbal gehad. Jammer dat de KNVB dit nu minder spectaculair heeft gemaakt.”

Volgens de laatste tellingen wonen er 1.060 mensen in Well. De voetbalclub is sinds het stoppen van de korfbalvereniging de bindende factor in de kleine maar hechte gemeenschap. "Omdat veel jongens en meiden uit Nederhemert naar onze club komen blijft de boel gezond. Wij redden het wel. Op zaterdag komt iedereen op het sportpark samen.”

Niels Kraay is niet helemaal verloren voor zijn WSV Well. “Ik doe een stapje terug en ga in het tweede elftal voetballen. Zo blijf ik binnen een leuk en gezellig team toch betrokken. Ik heb eerder jeugdteams in Well getraind. Echt leuk om te doen, maar dat kan ik nu niet meer oppikken. Als je daarvoor kiest, moet je er altijd zijn en dat kan ik niet garanderen. Dan werkt het niet. Het is goed zo." De uitwedstrijd bij de buren in Kerkwijk, op zaterdag 7 maart, was zijn laatste optreden in het eerste elftal van WSV Well.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden