Jonge vrouwen uit Brakel, Gameren en Zuilichem werkten in het naaiatelier.
Jonge vrouwen uit Brakel, Gameren en Zuilichem werkten in het naaiatelier.

Bh's maken in Zuilichemse naaiatelier

Stichting De Vier Heerlijkheden stuurt regelmatig stukken in voor deze krant. De stichting beheert een indrukwekkende fotoverzameling en een bibliotheek. Alles wat uitgegeven wordt en betrekking heeft op de Bommelerwaard wordt verzameld. Normaliter heeft de stichting elke laatste vrijdag een open avond, maar deze avonden zijn in verband met het coronavirus tot nader order opgeschort.

door Stichting De Vier Heerlijkheden

Zuilichem - In Zuilichem, in de oude school aan de Waaldijk was ooit een naaiatelier gevestigd. Het bedrijf met de naam Corsela was oorspronkelijk in Rotterdam gevestigd en fabriceerde bh's, step-ins en corseletten. In 1962 begon men een tweede bedrijfje in Zuilichem.

Voordat de machines geplaatst werden, moest er aan de school het één en ander verbouwd worden. De dochter van de eigenaar Magda Voorrecht werd de werkgever en Truus Ruybroek uit Rotterdam werd chef. Zij was in de kost bij de familie Hooykaas-Van Veen. Er werden jonge vrouwen uit de omgeving be­noemd, uit Brakel, Gameren en Zuilichem. Zelfs uit Hellouw kwamen er dames met de pont naar Zuilichem.

Er werd gewerkt van 08.00 tot 17.00 uur, tussen de middag zocht men vaak verpozing op de dijk.

Elk stukje van de bh kwam voorgestanst uit Rotterdam en werd dan hier in elkaar gezet. Het was aardig werk, de cups moesten in elkaar genaaid worden, de randjes, kantjes en haakjes moesten er aan bevestigd worden, uiteindelijk met een mooi resultaat. De bh's gingen terug naar Rotterdam en werden daar in de winkels verkocht. Ook in het dorp werd er via vrienden en bekenden wat verhandeld.

Men werkte voor een goed basisloon. Was er tijd over? Dan kreeg men voor extra werk een premie. Het aantal werknemers was zeer wisselend, steeds tussen de tien en twintig. Er werkten ook jonge vrouwen met een MULO-opleiding, maar die bleven vaak maar tijdelijk als opstap naar iets anders.

De sfeer onderling was goed. Wel had men het idee dat er wat werd neergekeken op fabrieksvrouwen in het algemeen.

Rond 1967/1968 is het atelier opgeheven wegens gebrek aan personeel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden