Het team buurtsportcoaches Bommelerwaard weet hoe je bewegen kunt beleven. Wie meedoet vindt vast de smaak naar meer sporten.
Het team buurtsportcoaches Bommelerwaard weet hoe je bewegen kunt beleven. Wie meedoet vindt vast de smaak naar meer sporten.

Seizoen afsluiten met een knaller

Welzijn Bommelerwaard heeft voldoende bewegen als één van hun speerpunten. Ook nu blijkt dat een gezonde levensstijl van vitaal belang kan zijn. De buurtsportcoaches zetten zich in om een gevarieerd programma te maken dat voor iedereen leuk kan zijn. Via de buitenschoolse opvang en de gymlessen op basisscholen wordt het sporten met fun al vroeg gepromoot.

door Jetty Duister

Zaltbommel - Willem Roefs is één van de vijf buurtsportcoaches. Samen met zijn collega's Marloes van der Aa, Bram van Geffen, Nick Linnenbank en hun coördinator Patricia de Geus zijn er na de bijzondere beginperiode van het coronavirus, nieuwe plannen voor de komende periode. Hoe dat er uit gaat zien en wie kan meedoen, vertelt Roefs met veel enthousiasme en gedrevenheid. "Ons werkgebied ligt vooral in de gemeente Zaltbommel, maar de plannen zijn er om op korte termijn ook in de gemeente Maasdriel meer actief te zijn. Spel&, je moet het gewoon uitspreken als 'spelen', biedt inhoudelijk voor ieder wat wils. Door de crisis vielen activiteiten weg en de gymlessen op de basisscholen helemaal stil. Dan moet je creatief zijn.

Beweegbingo
Ieder teamlid heeft toch een sportieve voorkeur, zoals voetbal, volleybal, turnen en wielrennen. Men vult elkaar goed aan en het aanbod is natuurlijk veel groter. Zo wordt er bijvoorbeeld goed samengewerkt met de cultuurcoaches. "Met de dansscholen en -docenten hebben we prima contact. Dans wordt steeds vaker niet alleen als een cultureel iets, maar ook als sport gezien. Dat biedt weer meer diversiteit. Het gaat ons om meer bewegen! Zo hebben we ons de afgelopen maanden vooral gericht op ouderen en mensen met een beperking. Door het wegvallen van dagbesteding, opvang en sociale contacten viel er voor deze mensen een enorm gat. Daar zijn wij creatief ingesprongen. We hebben de beweegbingo geïntroduceerd. In beide gemeenten hebben we in de tuinen, de serre of op parkeerplaatsen van woon-zorgcomplexen onze 'tenten' opgeslagen." In Aalst hebben ze zelfs op straat gestaan voor de seniorenappartementen. En iedereen kent bingo! "Wij hebben er een spel met bewegen aan toegevoegd. De bewoners stonden binnen, op het balkon of op afstand." Het spel: een balletje rolt uit de tombola, een kaart met in grote nummers wordt geshowd. Dat nummer correspondeert met een liedje. Er kan (op afstand) gezongen worden, gedanst worden en uiteraard moet het getal op je bingokaart aangestreept worden. Daar moet je dan wel naar toe lopen en weer terug om de rest van het spel te volgen. Een super idee. "Het was een heel groot succes. Leuk contact en veel gelachen! Daarom willen we graag doorgaan in de vakanties. Zo denken we aan een combi van cultuur- en sportdag."

Sjors Sportief
Het lijkt alsof alleen kinderen sportief zouden kunnen zijn? "Sjors Sportief is iets specifieks voor de basisschoolleerlingen. De contacten die wij daardoor met verenigingen en andere beweeg-, en cultuur aanbieders hebben, biedt ons daarnaast mogelijkheden om voor andere doelgroepen iets te kunnen betekenen. Ouderen vragen ons bijvoorbeeld waar en wanneer er ergens te wandelen valt. Jongeren kunnen informeren wat het aanbod is en waar ze dan naar toe kunnen. Verenigingen kunnen hun activiteiten binnen beide gemeenten doorgeven. Voor het nieuwe boekje kan dat tot en met 17 juni. Wij promoten alles op onze website en socials. Nu zijn we weer aan de slag bij de BSO's. Lesgeven in de gymzalen mag van de gemeente Zaltbommel nog niet. Daar verzinnen we wel wat op. Met nog maar een paar schoolweken te gaan, willen we wel afsluiten met een knaller!" Voor Roefs een uitzwaaimoment. Hij wordt docent L.O. bij Helicon in Den Bosch.

Virtuele wandelvierdaagse
In Zaltbommel is de organisatie van de wandelvierdaagse gestopt. De buurtsportcoaches hebben nu een alternatief opgezet. Heel anders dan anders. Wandelen is een eenvoudige en gezellige manier van bewegen. Maar hoezo virtueel? "Kinderen tot en met groep acht kunnen een medaille verdienen. Het bewijs van de gelopen kilometers moet aangeleverd worden door een printscreen van een GPS-tracker zoals Strava of Runkeeper. Iedereen mag meedoen van 15 tot en met 26 juni. In die periode moet je dan vier keer 5 kilometer lopen. Uiteraard hou je je aan de RIVM- en verkeersregels."

Inschrijven? Kijk dan op www.bommelactief.nl, Facebook of Instagram.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden