Vaak raak je als kankerpatiënt je baan kwijt, weet ervaringsdeskundige Rex Leenders. Dan is er geen geld meer om leuke dingen te doen.
Vaak raak je als kankerpatiënt je baan kwijt, weet ervaringsdeskundige Rex Leenders. Dan is er geen geld meer om leuke dingen te doen.

Kosteloze uitjes voor kankerpatiënten

Als kankerpatiënt kun je wel wat afleiding gebruiken, weet Rex Leenders uit ervaring. Dat valt echter niet mee als je inkomen grotendeels is weggevallen en je geconfronteerd wordt met hoge zorgkosten. Met zijn initiatief Op Pad met Kanker wil hij lotgenoten zorgeloos laten genieten. “Je ergens op verheugen, er even tussenuit zijn, dat is zo belangrijk!”

door Loeki Bruinink

Ammerzoden - In 2017 kreeg Rex Leenders de diagnose Non-Hodgkin, lymfklierkanker. Daarmee belandde hij in een rollercoaster. Hij onderging talloze behandelingen, werd schoon verklaard, om niet veel later te worden opgegeven. Maar hij is er nog! "Ik ben net begonnen aan een experimentele therapie in het UMC Utrecht. Als een soort lab-rat", grinnikt hij. Op het moment van het interview ligt hij weer in het ziekenhuis. "Hoeveel tijd ik nog heb, weet niemand. Maar ik ben in ieder geval van plan die tijd effectief in te zetten!”

Hij voegt daad bij woord: deze week lanceert hij zijn website Op Pad met Kanker. “Om lotgenoten hun ziekte even te laten vergeten.” Kankerpatiënten kunnen op de site een aantrekkelijk uitje uitzoeken: van het bijwonen van een wedstrijd bij FC Den Bosch tot een ochtend varen met een sloep. “Je kunt je ook laten verwennen met een bos bloemen of een massage. Alles wordt kosteloos aangeboden door veelal lokale ondernemers. Echt super!”

Zijn werkervaring in de recreatieve sector komt Leenders nu goed van pas, net als zijn kennis van kortingssites. "Patiënten maken eenmalig een profiel aan. Daarna kiezen ze een activiteit uit en nemen contact op met de betreffende aanbieder. Op de site staat precies welke voorwaarden er aan deelname zijn verbonden. Het voordeel is dat je zelf kunt bepalen wanneer je er gebruik van maakt. Dat moet ook wel, want de ene dag voel je je goed, de andere dag ben je doodziek.”

Toen Leenders het idee voor de site opperde, kreeg hij massaal bijval. “Mensen in mijn omgeving zagen het direct zitten. Ze bouwden mee aan de site, benaderden organisaties en maakten belangeloos een folder. Ook artsen reageren enthousiast, want zoiets bestaat eigenlijk nog niet voor volwassen kankerpatiënten.”

Ondanks het prille bestaan van het initiatief, melden ondernemers zich al spontaan aan. ”Dat is fijn, want het succes van Op Pad met Kanker is geheel afhankelijk van onze sponsors. Natuurlijk plaatsen wij naam, logo en contactgegevens van de deelnemende bedrijven op onze website. En als mensen gebruik hebben gemaakt van het aanbod, vragen we ze een herinnering te posten.” Geld doneren aan Op Pad met Kanker kan niet. "Maar je kunt wel het aanbod van een sponsor verlengen."

“Iedereen kent wel iemand met kanker. En weet van het verdriet en de pijn die de ziekte met zich meebrengt. Hoe fijn is het dan om samen alle narigheid even te vergeten, even te kunnen genieten. Ik hoop met Op Pad Met Kanker iets moois achter te laten voor medepatiënten en hun naasten.

oppadmetkanker.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden