In de mast bevinden zich geen 31 ooievaarsnesten, zoals online werd beweerd, maar negen! En ook dat is heel bijzonder.
In de mast bevinden zich geen 31 ooievaarsnesten, zoals online werd beweerd, maar negen! En ook dat is heel bijzonder. (Foto: Marielle Pelle)

Heuse ooievaarsflatin Hurwenen

De hoogspanningsmasten tussen Hurwenen en Rossum hadden al een bijzondere lading en herinnering voor de inwoners van de Bommelerwaard. Ze herinneren nog altijd aan de grote, dagenlange, stroomstoring in december 2007. Nu hangt er rondom één hoogspanningsmast veel liefde en geluk in de lucht, want een flink aantal ooievaars heeft hier hun nest gebouwd. Zo is er een heuse ooievaarsflat ontstaan in Hurwenen!

door Marielle Pelle

Hurwenen - In de jaren zestig waren er nog maar weinig ooievaars in Nederland en was de bijzondere zwart-witte vogel, die symbool staat voor gelukbrenger, bijna uitgestorven. Dat het nu goed gaat met de ooievaars is wel duidelijk voor wie over de dijk rijdt van Hurwenen naar Rossum. "Het is een prachtig gezicht, hè?", zegt Ton van Balken van Natuurwacht Bommelerwaard. "Prachtig om te zien dat die ooievaars elk jaar terugkomen en er zelf weer nesten bijbouwen."

Ooievaarsdorp
In 1969 waren er bijna geen broedparen meer in Nederland. Vogelbescherming Nederland heeft toentertijd 28 ooievaars vanuit het buitenland naar Groot Ammers gebracht. Hier ontstond het ooievaarsdorp. In de jaren '80 kwamen er buitenstations bij om de vogels te laten verspreiden. In 2007 waren er honderden paren die ook in het wild broeden en werden de buitenstations en het ooievaarsdorp overbodig.

"Hier in de regio was er een buitenstation in Herwijnen en in Rossum. Dit is een groot succes geworden, want inmiddels is er in bijna elk dorp van de Bommelerwaard een ooievaarsnest. Dat zijn ooievaars die uitgewaaid zijn vanaf de buitenstations", vertelt Van Balken.

"Er zijn wat voorzieningen aangebracht zodat de ooievaars op goede en veilige plaatsen nestelen, en dat is dus wel zichtbaar. Elk voorjaar keren ze weer terug naar de Bommelerwaard." Van Balken vertelt dat hij zelf in Zaltbommel ook zicht heeft op een ooievaarsechtpaar. Momenteel heeft het paar twee jongen en deze worden grootgebracht in de Bommelse Heemtuin, achter de woning van Van Balken. Ook vanuit de Natuurwacht Bommelerwaard worden de ooievaars in de gehele Bommelerwaard in de gaten gehouden. Zij geven aan: "Het niveau van de ooievaarspopulatie in de Bommelerwaard is nu prettig."

Het gaat niet vanzelf
"Het is heel bijzonder, die negen nesten in die hoogspanningsmast. Het is super en blijft bijzonder", aldus Piet van Andel van ooievaarsopvang Herwijnen. Nadat het buitenstation voor ooievaars in Herwijnen stopte, bleven ze bestaan als ooievaarsopvang. "Ooievaars die in de problemen zijn, vangen we op", vertelt Van Andel. "De populatie van ooievaars groeit nog steeds, maar dat gaat niet van zelf", vertelt hij met zorg. "We zijn al 51 jaar bezig met ooievaars in Nederland en de vogels krijgen alle kans om in Nederland te broeden. Met de zorg voor ooievaars, hebben we voet aan de grond gekregen in Nederland, maar dat is een gevecht geweest." Even is hij stil en zegt dan: "En dat is het eigenlijk nog steeds."

Van Andel maakt het duidelijk door de resultaten zichtbaar te maken. "In de zomer zijn er nu gemiddeld 5.000 ooievaars in Nederland. Dit is een mooi aantal, maar het gemiddelde aantal jongen dat gezond uitvliegt is 1,4. De meeste ooievaars hebben twee á drie jongen in een nest, dus een uitvliegresultaat van 1,4 is nog steeds erg laag", benadrukt hij.

Liefde onder hoogspanning
Aan het einde van de zomer zullen de ooievaars Nederland weer verlaten en naar een warmer oord vliegen om hun Nederlandse maaltijden van muizen, wormen, insecten en kikkers in te wisselen voor Afrikaanse sprinkhanen en andere insecten die vindbaar zijn in die zonnige oorden. Hopelijk keren ze de volgende lente allemaal weer terug naar ons land. "Het blijft elk jaar spannend of ze terugkeren naar hun nest", volgens Van Andel.

Dit voorjaar staat de ooievaarsliefde in Hurwenen in ieder geval onder hoogspanning.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden