Er werd op een historische plaats afgesproken met geschiedenisleraar Koen Hubers: Kasteel Ammersoyen. Leerlingen hebben hem genomineerd voor 'Geschiedenis leraar van het Jaar'.
Er werd op een historische plaats afgesproken met geschiedenisleraar Koen Hubers: Kasteel Ammersoyen. Leerlingen hebben hem genomineerd voor 'Geschiedenis leraar van het Jaar'. (Foto: Marielle Pelle)

Geschiedenis schrijven in coronajaar

Tien toptalenten uit het voortgezet onderwijs zijn genomineerd voor de titel 'Geschiedenisleraar van het Jaar'. Meer dan honderd leraren zijn door hun eigen leerlingen genomineerd en door een vakjury is daaruit een top tien geselecteerd. Eén van hen is de in Ammerzoden woonachtige Koen Hubers, docent geschiedenis op het Cambium in Zaltbommel.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - "Het was echt een verrassing. De leerlingen hadden dit stiekem gedaan", vertelt docent Koen Hubers. "Het was 100 procent een verrassing!" Hubers vertelt met verbazing over de actie van de zesdejaars vwo-studenten die hem voor de titel opgaven.

Nooit leraar worden
"Toen ik zelf op de middelbare school zat, sloot ik een weddenschap af. Ik zou nooit leraar worden", zegt Hubers lachend. "Maar afgelopen januari was ik 25 jaar docent geschiedenis, waarvan inmiddels drie jaar op het Cambium." Hubers vertelt dat hij na zijn middelbare school naar de HTS ging voor de studie weg- en waterbouwkunde.

"Omdat ik Duits te moeilijk vond, ben ik maar geschiedenis gaan studeren. We hebben veel docenten in de familie, dus ik dacht: ik ga maar eens een snuffelstage doen. Na die stage ben ik nooit meer weggegaan." Waarop hij lachend aanvult: "En ik heb nooit spijt gehad. Omgaan met jonge mensen is elke dag leuk. Het is dynamisch, divers en het is vooral geweldig als ik in de les het spreekwoordelijke kwartje zie vallen bij de leerlingen!" Hubers vertelt met een aanstekelijk enthousiasme over het onderwijs en de leerlingen.

Verdun
Het schoolreisje van een paar maanden geleden was behoorlijk spannend. "Met vwo-5 waren we bezig over de Eerste Wereldoorlog, waarop ik tegen de klas zei: "We gaan zelf naar Verdun. We gaan zelf kijken bij die loopgraven en de forten. Maar jullie zijn de organisatie en wij gaan mee!" De leerlingen moesten alles zelf regelen; het hotel, de bus, een avondprogramma, iemand moest penningmeester zijn en een ander de reisleider. In maart vertrokken ze met elkaar naar Verdun in Frankrijk. "Het was 12 maart en toen kwam het bericht dat alle school- en studiereizen werden ingetrokken in verband met corona", vertelt Hubers. "Op dat moment stonden we net in Verdun. De chauffeur mocht in verband met de rijtijdenwet nog niet rijden, dus we konden niet meteen terug. Gelukkig kregen we toestemming om het programma af te maken, maar dit gaf wel extra spanning!"

De aanmelding voor geschiedenisleraar van het jaar werd gedaan door vwo-6. De reden ervoor is kort, maar krachtig: 'Dit heeft u verdiend!’ "Een prachtig afscheidscadeau van de zesdejaars", aldus Hubers. "Nadat ik dit hoorde, heb ik ze niet meer gezien door de coronamaatregelen. Ik heb ze wel allemaal een mail gestuurd en ik hoop ze zeker nog te zien bij de diploma-uitreiking."

Na de zomervakantie komt de jury op school en zijn er gesprekken met de schoolleiding en leerlingen. Als Hubers dan doorgaat naar de laatste drie, dan mag zijn klas mee naar de uitreiking in het Rijksmuseum. "Die zesdejaars zijn dan van school en aan het studeren, maar ze hebben gezegd dat ze dan meegaan, dus daar hou ik ze aan", zegt Hubers stralend en trots. "Deze nominatie alleen is al geweldig. Natuurlijk is het leuk als ik bij de laatste drie eindig. Maar je kunt toch geen groter compliment krijgen van je leerlingen?"

Trots en dankbaarheid klinkt in zijn stem. "Ik had het bericht van de nominatie op mijn facebookpagina geplaatst en werd overspoeld met reacties van oud-leerlingen. Reacties als: 'Ik denk nog vaak aan u terug.' 'Ik zou best nog een les van u willen volgen.' 'Terecht, veel van u geleerd!'", vertelt Hubers genietend. "Het idee dat ze je in die jaren niet vergeten zijn is geweldig."

We staan voor Kasteel Ammersoyen. Een historische plaats, met veel geschiedenis. Hubers straalt als hij vertelt. Het meest raakt hem de reacties van de leerlingen en oud-leerlingen. Hij kijkt me aan en zegt: "Eigenlijk is de prijs al binnen!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden