Stephanie Lahey van café De Straat in Ammerzoden. Toen haar café dicht moest blijven, is ze gestart met afhaalkoffie, thee en milkshakes. En dat liep verrassend goed!
Stephanie Lahey van café De Straat in Ammerzoden. Toen haar café dicht moest blijven, is ze gestart met afhaalkoffie, thee en milkshakes. En dat liep verrassend goed! (Foto: Marielle Pelle)

'We willen laten zien dat we er nog zijn'

Na bijna twee maanden lock-down, start Nederland weer voorzichtig op. Vol nieuwe energie en ideeën om vol enthousiasme weer aan de slag te gaan. Deze week horen we hoe het is in de horeca, die inmiddels zijn deuren weer open heeft.

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - "We willen laten zien dat we er nog zijn", vertelt de Zaltbommelse Rob Muller, uitbater van drie horecazaken in de Bommelse binnenstad. "Maar het is wel zoeken en soms enorm frustrerend. In ’t Zusje zitten normaal 160 mensen, daar is het concept opgemaakt, nu mogen er maar 30 gasten binnen. Dat is dus nog geen 1/5 van wat we gewend zijn. Maar wie naar het ’t Zusje wil, is van harte welkom!" Muller vertelt eerlijk verder: "We zoeken naar een goede manier om de regels en de voorschriften van de overheid te volgen. Maar we kunnen niet doen wat we gewend zijn." Hij licht toe dat er bij ‘t Stadscafé, op een zonnige dag, plaats is voor 200 mensen op het terras, nu nog voor 100 personen. En bij De Republiek die vorig jaar zijn deuren openende, in totaal maar voor 20 personen. "Soms denk ik echt: Wat zijn we aan het doen..." Muller geeft aan dat het fijn is dat de gemeente zo betrokken is en wil meedenken en dat hij daardoor ook zijn terrasoppervlakte mocht uitbreiden.

Eerlijk geeft hij aan dat hij hoopt dat we snel afscheid nemen van de anderhalvemetersamenleving: "Want die gaat ons nekken." Het voelt ook niet goed, volgens hem. "De horeca staat altijd voor gastvrijheid, en nu zijn we soms meer politieagent." Gelukkig schijnt achter de wolken altijd de zon. Zo wil Muller ook zeker naar de toekomst kijken. "We merken dat de mensen graag buiten willen zitten, dus laat de zon maar schijnen!"

De Straat
Op het trottoir voor café De Straat in Ammerzoden, vertelt het stoepbord al een gedeelte van het verhaal: "Welkom terug!" staat er te lezen. "Zondag 15 maart gingen we dicht. Ik dacht dat dat voor twee weken zou zijn, maar het werden elf weken", vertelt Stephanie Lahey, van café De Straat. "Allereerst begin je met de klussen, maar al snel wordt je creatief. Ik ben begonnen met afhaalkoffie, thee en milkshakes. Dat liep verrassend goed!" Met passie vertelt ze over de koffiecursus die ze eerder al gedaan had. "Deze kon ik nu echt in praktijk brengen."

Het was niet stil bij De Straat. Motorrijders en fietsers stopten graag voor een kopje koffie en vaste gasten kwamen graag even buurten, vertelt Lahey. Inmiddels is alles aangepast aan de anderhalvemeterregel en dat alle gasten een zitplaats moeten hebben. Voor komende weken zijn er al veel vriendengroepen die gereserveerd hebben. "Ik deel ze allemaal om de beurt in, want allemaal tegelijk gaat helaas niet."

Lahey zocht met creativiteit om de sfeer terug te brengen in het café en introduceerde zittend karaoke. "Hier wordt veel gebruik van gemaakt!", vertelt ze met enthousiasme. "Alle evenementen die op de agenda staan zijn afgelast. Wanneer het weer kan? Geen idee. Niemand die het weet!"

#NLstartop
Met #NLstartop vertellen we de verhalen van ondernemers die weer vol energie en met nieuwe ideeën aan de slag gaan. Daarmee willen we alle ondernemers van Nederland inspiratie bieden. De komende weken hebben we steeds een ander thema.
Volgende week staan de winkeliers centraal. Velen van hen zijn door corona webshops begonnen en laten die nu net een reddingsboei zijn geweest. Een week later is het de beurt aan de toerisme- en recreatiebranche. Hoe gaat die om met de achtbaan: van massale annuleringen naar nog veel meer reserveringen? Als laatste zetten we de culturele sector centraal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden