Er is per abuis een verkeerde foto geplaatst bij dit artikel. Dit is niet de leverbloem.
Er is per abuis een verkeerde foto geplaatst bij dit artikel. Dit is niet de leverbloem.

On-kruid: Leverbloem

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Tijdens een leuke boswandeling in het zuiden van Limburg kwam ik deze prachtige bloem tegen. Het leek wel of de zomerbloemenshow al begonnen was in het bos. De afwijkende kleuren van de lange meeldraden geven het paarsblauwe bloempje iets extra’s.

Ze zijn zeer zeldzaam in Nederland, alleen in Limburg en de Belgische Ardennen kun je deze winterharde plant nog tegen komen. Ze kunnen min 25 graden vorst kan verdragen. In Noord-Europa is de kans groter dat je het leverbloempje tegenkomt. Met name op rotsachtige plaatsen en in loof- en naaldbossen.

Het liefst groeit het leverbloempje in pollen bij elkaar en geeft de voorkeur aan schaduw en halfschaduw en bloeit vanaf eind februari tot en met april. Volgens oude 'boerenwijsheid' begint de zaai- en planttijd als het leverkruid in bloei staat.

De 10 centimeter hoge bodembedekker heeft de wetenschappelijke naam Hepatica Noblis meegekregen. Hepatica is afgeleid van het Griekse 'Hepar' dat 'lever' betekent. Het leuke is dat de Nederlandse naam 'leverbloem' hier naar verwijst, omdat de gevlekte bladeren lijken op de doorsnede van de lever.

Wist u dat de leverbloem familie is van de bosanemoon en de boterbloem? Ondanks dat de plant licht giftig is, werd hij in het verleden toch gebruikt voor medicinale doeleinden, onder meer voor lever- en buikklachten. Inmiddels zijn er betere medicijnen die niet giftig zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden