In de TorenTuin zijn vrijwilligers druk bezig  met het werken aan de toekomst.
In de TorenTuin zijn vrijwilligers druk bezig met het werken aan de toekomst. (Foto: Marielle Pelle)

'Dankzij vlijt heeft deze tuin leven'

Samen tuinieren, op biologische en ecologisch wijze zorgen voor de natuur, groente telen en bloemen de ruimte geven. Met elkaar met de handen in de grond, is het idee in De Torentuin, een buurttuin onder de toren van Zaltbommel. Nu de huizenbouw rondom de tuin klaar is, is het voor de Torentuin tijd om opnieuw te beginnen en aan de toekomst te gaan werken.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - "In 2013 was het een braakliggend terrein, al deze huizen waren er nog niet", vertelt Pink Docters van Leeuwen, wijzend naar de nieuwe huizen aan de Heksenwal, als we door de bloeiende en groene TorenTuin lopen. "Het was een idee van buurtbewoners. Het fenomeen 'buurttuin' kwam in die jaren op en zo ontstond ook het plan op deze plaats. We wisten toen al dat het een tijdelijke tuin zou zijn, want er kwam een nieuwbouwproject."

Door de jaren heen werd steeds meer duidelijk welke rol de buurttuin zou kunnen vervullen en welke ruimte hiervoor beschikbaar was, als het nieuwbouwproject werd afgerond. Docters van Leeuwen wijst op een stuk waar hoogstamfruit staat. "Al snel was bekend dat dit stuk van de tuin beschikbaar zou blijven, daar hebben we boomsoorten uit de regio aangeplant." Ze vertelt dat de buurttuin een openbare ruimte is, waar iedereen welkom is, maar kinderen in het bijzonder. Al lopend komen we aan bij de kinder-speel-natuur, een onderdeel dat volop in ontwikkeling is. "Komende zomer willen we een plan presenteren hoe we invulling willen geven aan de speelnatuur. Maar we willen allereerst mensen oproepen om mee te denken over de invulling daarvan. Daarna zullen we fondsenwerving op gaan zetten om dit te kunnen realiseren", vertelt ze met rust in haar stem. "We willen ons plan voorleggen aan de samenleving en samen met hen willen we dit uitwerken. We denken onder ander aan een waterspeelplek en we willen we ook meubilair plaatsen zodat ouders kunnen zitten", vult Carien van Boxtel aan.

Terwijl we verder wandelen door de mooie groene tuin wijst Docters van Leeuwen op de bijen van de stadsimker die een plaatsje hebben onder het hoogstamfruit en de muur met druivenstruiken, die geschonken werden door een wijnkoper uit de binnenstad. Naast de stadsmuur ligt een mooi bloemenveld. "In de zomer wordt dit gebruikt voor yogalessen, tekenlessen, kinderfeestjes en picknicken", vertelt Docters van Leeuwen enthousiast. Voor elk hoekje in de tuin is al een plan. Al rondkijkend is duidelijk dat hier veel mooie planten groeien, maar al luisterend zie je dat hier ook heel veel enthousiasme en toekomstplannen groeien en bloeien. "We werken low budget en zijn afhankelijk van giften en donaties. Maar vooral dankzij zuinigheid en vlijt heeft deze buurttuin leven."

Een ander project waar ze vol enthousiasme over vertellen is de werkschuur die komende periode gebouwd zal worden. Samen met de gemeente is er overeen gekomen dat dit gebouwd gaat worden. Ook hier is een mooie samenwerking aangegaan. In het weekend is de schuur voor de vrijwilligers van de TorenTuin en doordeweeks voor de bolwerkers die op de stadsmuren werken. Over elk plan in de TorenTuin is nagedacht. "We zijn geen club van vergaderen, maar van gewoon doen, dat is wat we doen", zegt Van Boxtel.

"De TorenTuin is zoveel meer dan groene vingers. Het is een sociaal project. Ik ontmoet hier mensen die waardevol zijn en ik hoop dat ik waardevol ben voor hen", vertelt Els Bekker uit Heerewaarden. Ze is als vrijwilliger graag in de TorenTuin te vinden. "Ik ben maar een schoffelaar", zegt ze. "De Torentuin is een open gebeuren, samenwerken in de tuin verbindt en het slaat een brug tussen allerlei mensen. Onder het werken ga je praten met elkaar en er ontstaan gesprekken." Ze leunt even op haar schoffel en zegt met stralende ogen: "Dat is het wonderlijke van samen tuinieren!" Vol enthousiasme wijst ze op de borders waar plantjes opkomen. "Je ziet zaadjes de grond in gaan, en later zie je de bloemen groeien."

"We zijn geen elite-clubje, iedereen is welkom", benadrukt Docters van Leeuwen. Van Boxtel vult haar aan en zegt: "Er komen veel mensen in de tuin, maar we willen ze ook zo graag een bankje aanbieden waar de mensen even kunnen zitten." Ze zucht even en zegt dan: "Maar dan moet er eerst een schip met geld komen en daar wachten we nu op."

Kijk voor meer informatie en foto's op Facebook.com/TorenTuin.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden