'Honden doen echt iets met mensen'


Kunstenares Isabelle van Herpen exposeert samen met haar trouwe hond Olvi 23 unieke tekeningen op Landgoed Brakel.
Kunstenares Isabelle van Herpen exposeert samen met haar trouwe hond Olvi 23 unieke tekeningen op Landgoed Brakel. (Foto: Marielle Pelle)

'Honden doen echt iets met mensen'

Een hond is een sociaal dier en een trouwe huisgenoot. Maar een hond brengt nog veel meer, ontdekte kunstenares Isabelle van Herpen. Komende week is er een bijzondere expositie in de bossen van het landgoed rondom Huis Brakel, waar tekeningen van 23 honden worden tentoongesteld.

door Marielle Pelle

Brakel - "Je ontmoet mensen als je de hond uitlaat", vertelt Van Herpen. "Als je met de hond gaat wandelen, kom je alle type mensen tegen. De sociale angst en maatschappelijke ladders vallen dan weg, dan zijn mensen op z’n echt." Terwijl haar eigen hond Olvi zijn hoofd op haar arm legt, zegt ze: "Honden doen iets. Een hond ontroerd. Net liep ik in het bos en zegt een vrouw: "Wat is hij trouw, hè!" Een andere keer vertelde een vrouw dat ze haar oude hondje, dat niets meer hoort en scheef op zijn pootjes staat, kwijt was op het strand. Ze had er alles voor over om hem te zoeken, vertelde ze." Ze staart voor zich uit en zegt: "Je voelt wat het de mensen doet. Honden doen echt iets met mensen."

Terug bij dieren
Met veel passie en enthousiasme vertelt Van Herpen over de honden die ze tegenkwam in het bos in Brakel als ze ging wandelen. Veel van deze honden heeft ze nu vastgelegd op doek. "Op de kunstacademie tekende ik al dieren. Mijn afstudeerproject waren gierzwaluwen." Al vertellend en turend in het bos vertelt Van Herpen verder. "Na de kunstacademie ging ik vanuit een Brabants dorpje naar Rotterdam, want voor kunst moest je in die tijd in de grote stad zijn. Ik werkte voor verschillende opdrachtgevers en tekende boekomslagen en de gidsomslag van de VPRO." Maar elke keer kwam ze toch weer terug bij dieren. "Ik ging tekenen voor een fietsorganisatie en tekende dieren voor op de informatieborden bij natuurgebieden. Daarna schilderde ik lange tijd voor een dierentuin in Rotterdam." Met haar handen gebaart ze: "Grote borden, waar de dieren realistisch in een natuurlijke omgeving werden geschilderd." Ze valt even stil: "En toen kwam het moment dat ik geen kwast meer kon zien. Na lange tijd, vijf dagen in de week, acht uur per dag schilderen was mijn inspiratie op. Ik had het ook gehad in de stad en vertrok naar een dorp."

Van Herpen vertelt dat ze ging wonen in Neerijnen. Ze vond het moeilijk om als alleenstaande en als buitenstaander contact te maken met de bevolking. Maar als ze met de hond ging wandelen, was er altijd wel een praatje met mensen die ze tegenkwam. "Samen met een bevriend kunstenaar heb ik toen een soortgelijke expositie gehouden in het Stroomhuis in Neerijnen. Ze straalt, als ze vertelt: "Dit was zo leuk dat ik dit nog eens wilde doen, maar dan groter!"

Inmiddels woont Van Herpen ruim twee jaar in Brakel. Dagelijks loopt ze met haar trouwe viervoeter Olvi door het bos en zo ontmoet ze veel hondenbezitters. "Ik heb mensen gevraagd of ik hun hond mocht tekenen", vertelt ze. Van Herpen had plannen om te exposeren in Huis Brakel, maar door corona kan dat niet doorgaan. "Mijn tekenlesleerlingen, ik geef les in de batterij van Poederoijen, bleven me aanmoedigen. Ik heb contact opgenomen met Gelders Landschap en gevraagd of ik in het bos mag exposeren." Ze aait haar hond, die tijdens het gesprek niet van haar zijde wijkt en zijn koppie op haar arm laat rusten. "Eigenlijk is dit nog veel mooier. Dit is het bos waar al deze hondjes lopen. Mensen kunnen wandelend de expositie bezoeken in een schitterende natuurlijke omgeving."

Als Van Herpen vertelt, spat het enthousiasme ervan af. "Ik ben geen natuurtalent. Ik ben chaotisch, maar ik ben zo enthousiast", zegt ze bijna op zingende toon. Aan de rand van het bos vertelt ze: "Dat de schilderijen hier mogen hangen is toch geweldig! Het bos waar de hondjes lopen, waar de praatjes worden gemaakt. Dat zijn gezellige praatjes. Ze gaan niet over wereldpolitiek, maar ze maken wel je dag!"

Expositie
De expositie van 23 schilderijen die Isabelle van Herpen maakte, van allemaal honden die in Brakel wonen, vindt plaats op 3, 4 en 5 juli en 10, 11 en 12 juli, steeds van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf de parkeerplaats achter Huis Brakel kan er een route worden gelopen, zodat je alle tentoongestelde schilderijen kunt bekijken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden