Piet en Anja van Bohemen komen geregeld in ons gebied. Ze noemen het de mooiste streek van Nederland!
Piet en Anja van Bohemen komen geregeld in ons gebied. Ze noemen het de mooiste streek van Nederland! (Foto: Marielle Pelle)

'Het mooiste stuk van Nederland'

De dijken in het Rivierenland zijn kenmerkend voor de regio. Een dijk die veel gasten verwelkomt voor een fietstocht, wandeling en overnachtingen door mensen uit de regio, maar ook ver daarbuiten. Langs de dijk naar Zaltbommel vinden veel bijzondere ontmoetingen plaats. Deze week een ontmoeting bij fietsknooppunt 7.

door Marielle Pelle

Gameren - "We zijn onze tijd aan het vol maken", vertellen Piet en Anja van Bohemen uit Zoeterwoude, uitkijkend over de Gamerse uiterwaarden, als ik ze ontmoet op een bankje naast het herinneringsmonument van de oude steenfabriek. Het monument is gemaakt door kunstenaar Jorien Aberkrom en staat op de dijk in Gameren.

Familiebezoek
Ze vertellen dat ze vanmiddag op familiebezoek gaan in Waardenburg, maar ze zijn bewust vroeg vertrokken. Met de fietsen achterop de auto zijn ze vanuit Zoeterwoude naar Waardenburg gereden en ze genieten nu van een fietstocht langs de Waal. Zo leerden ze ook dit gebied kennen, vertellen ze. Doordat de zus van Anja in Deil ging wonen en nu wonen er inmiddels neven en nichten in Waardenburg en Tuil. Vandaag zijn ze vanuit Waardenburg over de brug naar Zaltbommel komen fietsen, vanwaar ze over de dijk langs de Waal richting Gameren zijn gefietst. Hier genieten ze van hun lunch en dan gaat de rit weer terug naar Waardenburg. "De brug over is alleen al mooi", vertelt Anja. "Alleen jammer dat het er zo’n herrie is door het verkeer op de A2", geeft Piet eerlijk toe.

Kamperen
"We komen elk jaar wel een keer met de caravan naar het Rivierengebied", zegt Anja. "We vinden dit de mooiste streek van Nederland!" Ze vertellen dat ze vorige week op een camping in Meteren hebben gestaan, in die dagen hebben ze 350 kilometer gefietst door Rivierenland. Andere jaren kampeerden ze in Tiel, Beneden Leeuwen en Tuil. "We nemen eten en drinken mee, stoppen regelmatig en het liefst zitten we dan met onze stoeltjes aan de rivier. Het water, de rust, de dijken, de fruitboomgaarden, het brengt ons elke keer weer met plezier naar deze regio."

Het kamperen de afgelopen periode was wel anders. Lachend vertellen ze over hun eigen 'douche', achter de caravan, omdat het campingsanitair nog is gesloten. "We stonden gewoon met een gieter vol warm water achter de caravan", lacht Anja, "lekker ouderwets." "Maar je was zo droog!", zegt Piet. "In zo’n vochtig douchegebouw blijf je altijd nat, dus het had ook weer z'n voordelen."

Fietsen
Kijkend over de dijk, zeggen ze: "Het is vandaag lekker rustig. Door het minder mooie weer is het vandaag niet zo druk op de dijken." "We fietsen altijd doordeweeks", zegt Piet. "Dan is het wat rustiger op de dijk. Op zondag gaat iedereen, dan blijven wij lekker thuis. Dat is onze rustdag!"

Sprekend over het rivierenlandschap zegt Anja: "Die dijken zijn zo geweldig, dat verveelt nooit." Piet vult aan: "Dat uitzicht blijft bijzonder." Ze vertellen dat ze altijd in de zomer fietsen, maar: "Ik had het landschap graag in februari eens gezien. Ik had dat hoogwater wel eens willen zien", aldus Anja.

In de zomer vinden ze vooral die kraampjes langs de dijk zo leuk vertellen ze. "Als ze een kraampje ziet, moeten we altijd even stoppen", zegt Piet, wijzend op zijn vrouw Anja. "Oh, geweldig en zo leuk", reageert Anja enthousiast. "Aardbeien, noten en vorige week hebben we al kersen meegenomen."

Voor ze verder fietsen, wijzen ze over de dijk: "Dat is hier zo leuk. Bij ons is alles recht, als je gaat fietsen weet je al hoelang de weg is en waar je heen gaat. Ook is het bij ons altijd zo druk en is er veel herrie. We wonen vlakbij Leiden." "Het is wel het groene hart", zegt Piet, maar vult Anja hem aan: "Dit hier vinden we het mooiste stuk van Nederland!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden