'We hebben wel wat in te halen'


Bij TRIP, op de Markt 10 in Zaltbommel, zien ze de toeristenstroom weer op gang komen.
Bij TRIP, op de Markt 10 in Zaltbommel, zien ze de toeristenstroom weer op gang komen. (Foto: Marielle Pelle)

'We hebben wel wat in te halen'

Na bijna twee maanden lockdown start Nederland weer voorzichtig op. Deze week namen we een kijkje hoe het toerisme en recreatie weer langzaam op gang komt. Is de Bommelerwaard in trek voor recreatie en toerisme?

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - "We zijn het verborgen eiland tussen Maas en Waal", zegt Edmee van Sonsbeek van TRIP. Het Toeristische Recreatief Informatie Punt ziet de stroom toeristen weer op gang komen in de Bommelerwaard. "We zien vooral veel campergasten. Zij zijn zelfvoorzienend en weten de Bommelerwaard goed te vinden", zegt TRIP-vrijwilliger Ineke van Heijen-Oord. Ze vertelt verder dat het de afgelopen weken opviel dat veel mensen het boekje over de Bommelse gootspoken kwamen halen. Van Sonsbeek vertelt dat ze er inmiddels achter zijn dat er op een campersite een route staat langs wereldplaatsen in Nederland en dat daar de twee Bommelerwaardse wereldsteden Rome, een buurtschap naast Rossum, en Bern op de route staan.

Een ogenblik later stapt er een echtpaar uit Barneveld binnen. Ze willen graag het informatieboekje van de gootspoken inzien. Ze vertellen enthousiast dat via camperstop.nl de Nationale Camper Rally is. Dit jaar is er een individuele reis en de opdracht is langs zoveel mogelijk wereldplaatsen te rijden. Tijdens deze 'wereldreis', moeten opdrachten gedaan worden. In Zaltbommel is er inderdaad een zoektocht naar een gootspook. Het echtpaar vertelt dat ze in Austerlitz gestart zijn en ondertussen in Bethlehem, Syrië, Amerika en Egypte geweest zijn. Vandaag zijn ze ook bezoek geweest in Bern en hopen nog een bezoek te brengen aan Rome.

"De Bommelerwaard heeft veel te bieden, juist ook in deze coronatijd", zegt Van Sonsbeek. Ze noemt het kunstrondje, waar net een nieuwe brochure van beschikbaar is, en het cultuurarrangement wat uiterst geschikt is voor gezelschappen die nu iets zoeken. Van Heijen-Oord vult nog aan: "Natuurlijk zijn er ook veel fietsroutes en je kunt heerlijk struinen door de uiterwaarden. Er zijn nog beperkingen, maar het komt gelukkig weer op gang."

Zandmeren
"We zien een stormloop aan campers", vertelt Hein Verweij van recreatieterrein De Zandmeren in Kerkdriel. "De campers zijn zelfvoorzienend dus dit kon doorgaan. Hetgeen wat zij nodig hebben is eenvoudig, maar het was voor ons het enige wat nog geld opleverde. De horeca was gesloten en de evenementen staan op nul."

Enthousiast vertelt Verweij over de Zandmeren, een uniek recreatieterrein met drie horecagelegenheden, jachthaven, zandstrand en camperplaatsen. Sinds vorig jaar is er een nieuwe wandelroute met een trekpontje. "Deze moet je gelopen hebben, zeker als je in de Bommelerwaard woont." Juist door campergasten wordt de vijf kilometer lange tocht graag gelopen. "Het is gewoon een prachtig mooi gebied!" Nu de maatregelen versoepelen en de horeca ook weer geopend is, wil Verweij graag weer vooruit. "Met het mooie weer is het nu een gekkenhuis. Ik hoop dat het de hele zomer zo blijft, want we hebben wel wat in te halen!"

#NLSTARTOP
Met #NLstartop vertellen we de verhalen van ondernemers die weer vol energie en met nieuwe ideeën aan de slag gaan. Daarmee willen we alle ondernemers van Nederland inspiratie bieden. De komende weken hebben we steeds een ander thema.

Volgende week
Volgende week is de culturele sector als laatst aan de beurt in deze serie van #NLstartop. Hoe hebben zij de afgelopen periode beleefd? En hebben ze veel moeten aanpassen om weer open te kunnen? Je leest het volgende week!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden