Arie van Leeuwen rijdt ook zelf een ronde om de maaltijden op tijd te bezorgen.
Arie van Leeuwen rijdt ook zelf een ronde om de maaltijden op tijd te bezorgen. (Foto: )

Tafeltje Dekjezoekt vrijwilligers

Zeven dagen in de week bezorgen vrijwilligers van Tafeltje Dekje een verse warme of gekoelde maaltijd aan huis. Voor nog geen acht euro kunnen ouderen vanaf 55 jaar in de Bommelerwaard, evenals mensen die tijdelijk door medische omstandigheden geen kans zien te koken, van deze service gebruik maken.

door Mirjam Duijts-As

Bommelerwaard - Elke dag rond de klok van 11.30 uur meldt zich een groepje vrijwilligers met hun auto aan de achterzijde van zorgcentrum 't Slot in Gameren. In de instellingskeuken wordt hard gewerkt om de maaltijden op tijd te proportioneren en de juiste voor- en nagerechten toe te voegen. Op kleine karretjes worden de maaltijden naar de auto gebracht, waarna de chauffeur, soms samen met een bijrijder, zijn ronde gaat maken. Logistiek komt het nauw, want binnen een uur moeten de warme maaltijden die in een goed geïsoleerde cassette zijn geplaatst, zijn afgeleverd.

Tafeltje Dekje Bommelerwaard bestaat al ruim dertig jaar, en waar deze vorm van ouderenservice op veel plaatsen is verdwenen, floreert deze in de Bommelerwaard als nooit tevoren. Niet alleen door de warme maaltijden die mensen thuis rond het middaguur direct nuttigen, maar zeker ook door de snel terug gekoelde maaltijden die 's avonds in de magnetron kunnen worden opgewarmd.

De goed geoutilleerde keuken van zorgcentrum 't Slot ziet ruimschoots kans om de stichting Tafeltje Dekje te faciliteren. Daarnaast zijn er talloze vrijwilligers uit de hele Bommelerwaard die bereid zijn voor een onkostenvergoeding belangeloos de maaltijden op tijd te bezorgen. Het zijn de voorwaarden voor een verstrekking die niet alleen bijdraagt aan een goede gezondheid van de oudere door de gezonde maaltijd, maar zeker ook aan zijn algemeen welzijn door de persoonlijke betrokkenheid van de vrijwilligers. Alhoewel de vrijwilligers het tempo moeten zien te bewaren, zijn zij zeker niet te beroerd, waar nodig, de oudere te helpen met de cassette door deze te plaatsen of voor hen te openen.

“Wat denk je wat een kort menselijk contact kan doen? Soms breekt het net even de dag en fleurt het mensen op. Een bijkomstigheid is dat wij bij alleenwonenden ook een signaalfunctie hebben. Onze vrijwilligers bemerken het snel als er echt iets niet goed is", aldus Arie van Leeuwen, secretaris van de stichting en de drijvende kracht achter de organisatie. Duidelijk begeesterd door het grote ideaal van de stichting, is hij voortdurend bezig om de organisatie rond te krijgen. Zeven dagen per week is geen kleinigheid bij een heel uitgebreide dienstverlening. Zo kunnen de mensen niet alleen kiezen op welke dag zij gebruik willen maken van Tafeltje Dekje, maar ook uit diverse menu’s en bijgerechten. Komt er onverwacht bezoek, dan kan een tweede maaltijd worden bijbesteld. Zowel de gemeente Maasdriel als de gemeente Zaltbommel hebben financiële tegemoetkomingen voor mensen die de kosten niet kunnen dragen.

“Deze coronatijd is voor ons een drukke tijd. Niet alleen hebben wij er een flink aantal nieuwe klanten bij nu de mensen in de verzorgingshuizen niet kunnen gaan eten, ook vragen de RIVM-voorschriften nog meer van onze vrijwilligers. Vandaar dat ik heel graag nieuwe vrijwilligers zou willen verwelkomen. Als wij met voldoende man- en vrouwkracht zijn, maken vele handen licht werk. Over het algemeen is het zo dat een bezorger éénmaal in de twee maanden een week lang, dus zeven dagen achtereen, de maaltijden wegbrengt, waarbij ruilen altijd mogelijk is. Vooral voor Kerkdriel hebben we bezorgers nodig."

Meer informatie vind je op slotgameren.nl/tafeltje-dekje.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden