In een paar jaar tijd is het ledenaantal door dames en meiden fiks gegroeid. Anne-Marije Edelman (uiterst rechts op de foto), het bestuur en de leden van BZC'14 kunnen er trost op zijn! Maar, meer mag altijd.
In een paar jaar tijd is het ledenaantal door dames en meiden fiks gegroeid. Anne-Marije Edelman (uiterst rechts op de foto), het bestuur en de leden van BZC'14 kunnen er trost op zijn! Maar, meer mag altijd.

'Jongeren hebben soms 'n zetje nodig'

Ze is net 36, Anne-Marije Edelman uit Brakel. Als leerplichtambtenaar en bestuurslid van voetbalvereniging BZC'14 heeft ze het lekker druk. In de afgelopen periode misschien op een iets andere manier, maar altijd met enthousiasme en een realistische kijk op zaken, trekt vooral het werken met jongeren haar aan. Ze verveelt zich geen moment.

door Jetty Duister

Brakel - Edelman groeide op in Waardhuizen, één van de kernen in de gemeente Altena. Sportverenigingen waren er niet in het piepkleine dorpje. Toch zat lekker actief zijn er al vroeg in en dat is altijd gebleven. Haar eerste sportieve stappen maakte ze op de korfbalvelden van ACKC in Almkerk. En daar bleef het niet bij, want ook in haar werkzame leven is sport en bewegen altijd dichtbij.

Geen talenknobbel
Als leerplichtambtenaar gebruikt Edelman ervaringen uit haar eigen jeugd. "Na de basisschool ging ik naar het Altena College in Sleeuwijk en deed de havo, richting economie en maatschappij. Wat ik wilde worden? De hogere hotelschool viel af zonder Frans in mijn pakket. Het werd daarom hbo toerisme en recreatie. Na een half jaar ben ik gestopt, want ook hier bleek het niet hebben van een talenknobbel een obstakel. Toen ben ik gaan werken in de horeca en de supermarkt. Ik wist het gewoon niet!" Dat is volgens Edelman voor de jongeren van nu net zo. Kiezen voor je toekomst moet je al vroeg doen en dan kan je eerste keuze zomaar niet de juiste richting zijn. Het Eureka-moment voor Edelman kwam toen ze het besef kreeg vast te zitten in jobs waar je niet door kon groeien én nog erger, je je verveelde.

Droomscenario
"Ik hou van dingen doen en regelen. Toen ik hbo management, economie en recht bij Avans in Den Bosch ging studeren, was dat iets waar ik alle kanten mee op kon. Die vier jaren waren pittig. Ik had al geld verdiend en werd nu weer student. Mijn ouders vragen om bij te springen, wilde ik niet." Het zelf doen, creëerde zelfstandigheid en dat is volgens Edelman belangrijk voor 'later'. Stage liep ze bij de toenmalige gemeente Aalburg. De opdracht: evalueer het sportbeleid. De link om sport en bewegen als middel onder andere voor en door jongeren in te zetten was 'geboren'. "Er was een vacature bij de gemeente voor een beleidsmedewerker sport, subsidies en leefbaarheid. Ik reageerde, en op de dag dat ik afstudeerde hoorde ik dat ik aangenomen was. Een droomscenario dus.

Leerplicht zonder straf
"Omdat ik meer uitvoerder dan beleidsmaker ben, zocht ik na vijf jaar iets anders. Intern was er een vacature voor leerplichtambtenaar. Dat was de uitdaging die ik zocht; werken met jongeren. In die periode was ik al trainster bij de jeugd van v.v. Brakel. Mijn contacten, de problematiek die ik kende als beleidsmedewerker, een nieuwe functie, de studie voor leerplichtambtenaar te kunnen combineren met mijn 'oude' baan; ik had best weer mazzel." Team Jeugd van de gemeente Altena, waar Edelman deel van uitmaakt, werkt samen met jongerenwerkers, jeugd-consulenten, buurtsportcoaches en een gedragsmedewerker. "De wet verplicht je naar school gaan en een startkwalificatie op zak te hebben. Wij willen jongeren die niet naar school gaan, om welke reden dan ook, laagdrempelig begeleiden. Het liefst preventief, zonder strafrechtelijke sancties. Dat kan met meedenken en tools aanreiken. Soms is voor gezondheid en leefstijl sport het middel."

Thuisvoordeel
Edelman is wel blij dat ze niet in de gemeente Zaltbommel werkt. Wat is het thuisvoordeel? "Het gaat om jongerenproblematiek en ons kent ons is dan toch iets verder van je bed. Sommige jongeren hebben een zetje nodig in hun zoektocht naar een plek in onze maatschappij. Dat kost soms veel energie. Het loslaten lukt niet altijd. Sport is dan mijn uitlaatklep! Ik kom al 15 jaar in Brakel. Door het voetballen ontmoette ik gelijk nieuwe mensen. Sociale contacten zijn belangrijk." Met trots kijkt ze terug op twee kampioenschappen. Onder de BZC'14 vlag is een nieuwe koers ingezet: een TC, damesselectie op kwaliteit, een KNVB-trainer Rob Fluit en gezonde ledenambitie. Volgens RIVM-regels wordt er weer getraind. Edelman speelt nu in het 30+ elftal, ontstaan als grapje bij een wijntje. De vraag om te spelen bleek groot. Binnenkort gaat Edelman verhuizen en lesgeven aan leerplichtambtenaren. Haar trainerschap komt even op een laag pitje, maar als bestuurslid blijft ze meedenken.

www.bzc14.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden