De drive-in was compleet dankzij de popcorn die iedereen kreeg aangeboden.
De drive-in was compleet dankzij de popcorn die iedereen kreeg aangeboden.

'Je diploma is niet minder waard'

Het jaar 2020 vraagt van iedereen aanpassingsvermogen en creativiteit en we zoeken naar mogelijkheden. Dit geldt zeker voor eindexamenkandidaten. Scholengemeenschap Cambium in Zaltbommel ging met hun examenleerlingen op Amerikaanse tour via een drive-in diploma-uitreiking

door Marielle Pelle

Zaltbommel - Naast het Cambium aan de Courtine in Zaltbommel staat een rij auto’s versierd met ballonnen en vlaggen, klaar om het sportveld achter de gymzaal op te rijden. Dat sportveld is omgetoverd tot een drive-in! Verwelkomt met een officiële drive-in boog, rijdt men met gespannen gezichten het terrein op, via het autoraam krijgen ze de vraag wat men wil drinken en worden blikjes drinken aangereikt en van een andere medewerker krijgt iedereen een bakje popcorn. Het feestje kan beginnen en dat straalt van de gezichten van de eindexamenleerlingen.

Eenmaal op het veld, mogen de examenkandidaten uit de auto. Wat is er een vreugde om elkaar na zo lange tijd weer live te zien, hier en daar zijn zelfs wat snelle omhelzingen, maar dit moment wordt vooral gebruikt om met elkaar nog snel wat groepsfotootjes te maken, als blijvende herinnering.

"Het is heel leuk! Zo leuk dat er iets gedaan wordt, want ook dit had helemaal niets kunnen zijn", zegt zesdejaars vwo-leerling Esmee van Valkenburg uit Waardenburg met stralende ogen.

"We moeten ons aan de 1,5 meter houden", zegt docent Hubers. "Dus dit is een leuk alternatief, maar hopelijk eenmalig." Om 20.00 uur stapt iedereen weer bij zijn familie in de feestelijk versierde auto’s. Via een groot scherm wordt er meegekeken naar de uitreiking. Om de buurt niet te belasten met geluidsoverlast, kan iedereen via een QR-code met zijn telefoon in de auto meeluisteren. In de auto's verschijnt hier en daar een thermoskan koffie, de popcorn wordt gegeten en op één achterbank zie ik ook de gezinshond die mee mocht om als gehele gezin dit moment te beleven.

Frans Vlieg, teamleider bovenbouw, heet iedereen welkom. "Eindelijk zien we elkaar weer, als is het door een autoraam. Normaal zeg ik: "Wat zie je er mooi uit!" Nu zeg ik: "Wat een mooie auto!"" Zijn toespraak wordt beantwoord met applaus vanuit de auto’s, maar meteen realiseert iedereen zich dat niemand dit hoort en wordt het beantwoord met een claxonapplaus.

"Lichting 2020: Jullie hebben zes jaar getraind voor de marathon en dan mag je hem uiteindelijk niet lopen." Een passende beeldspraak bij dit examenjaar, maar Vlieg is heel duidelijk: "Toch is je diploma niet minder waard, jullie hebben er enorm hard voor gewerkt!" Een groepsmoment op het podium is niet mogelijk, maar onder luid claxonapplaus, worden vanuit de autoramen de unieke Cambium square academic caps in de lucht gegooid.

"Vandaag is alles anders. Dit jaar is alles anders. Dit is niet zomaar een diploma-uitreiking, dit is een historische bijeenkomst", spreekt conrector Ton van de Brink. "Dit examenjaar is niet doorgegaan en dat is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gebeurd." In groepjes mogen de eindexamenkandidaten uiteindelijk op het podium komen en worden de diploma’s en Cambium awards uitgereikt.

Docenten kijken met de leerlingen terug op een bijzondere periode. Er was geen centraal schoolexamen, geen kolderdag, geen gala. Er werd thuis op afstand hard gewerkt en dat mag beloond worden. Deze avond mag iedere leerling schitteren! Op dat moment breekt na een regenachtige dag de zon met scherpe stralen door achter het podium. Zelfs de natuur zet deze avond op bijzondere wijze alle leerlingen in het zonnetje.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden