Een echte Bommelaar

... waar ik nu over schrijf is eind jaren zestig geboren in Bommel: Bert Bodar.

Als hij wat groter is, gaat hij naar de lagere school in Bommel. De Hugo de Grootschool. Een school waar vooral kinderen uit de wijk De Vergt opzaten. Ik zag op Facebook een oude klassenfoto van hem uit schooljaar 1979/1980. Een jaar waarin men nog nooit van corona gehoord hadden.

In zijn klas zaten onder andere Jefta de Heer, Bert van Dam, Erik Wareman, Carla Meesters, Marco van Knijff en nog veel meer echte Bommelaren. Veel van deze mensen waren buiten schooltijd vaak op straat te vinden. Hier werden ze streetwise. Een opleiding die op geen enkele school te volgen is. Wat best wel jammer is als ik kijk hoe goed veel van deze leerlingen terecht zijn gekomen.

Bert was ook echt zo'n jongen van de straat. Type ruwe bolster blanke pit. Ik zie hem zo voor me met zijn krullenkop en ondeugende ogen. Zo'n jongen die een kauwtje had, ging vissen zonder vergunning, en lekker door Bommel liep met zijn maten. Een rasechte Bommelaar.

Tot de carnaval 1992. Bert ging carnaval vieren in Den Bosch, ontmoette er een leuk meisje, trouwde ermee en volgde zijn hart. Hij ruilde zijn stadje in voor zijn grote liefde Helmi. Ze kregen drie kinderen en vier kleinkinderen. Ze waren zijn alles.

Een jaar of tien geleden kwam ik Bert tegen in Den Bosch. Het was net of ik hem de dag ervoor nog gezien had. Gelijk weer ouwe jongens krentenbrood. Daarna heb ik hem nooit meer gezien.

Ik heb nog een keer over hem gehoord van iemand die bij hem in het ziekenhuis had gelegen.


Tot ik op Facebook ineens een stukje las van nabestaanden die over hun geliefden vertellen die ze verloren zijn aan corona. Dit stukje was van Helmi over haar op 27 maart overleden man Bert Bodar uit Rosmalen.

Als je al zo lang uit Bommel bent, en zoveel mensen zien je nog steeds als Bertje uit Bommel, dan ben je pas een échte Bommelaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden