Sophie van Steenbergen en Marilynn van Haaften hadden de eer om het lintje door te knippen en daarmee de speeltuin officieel te openen. Foto: Marielle Pelle
Sophie van Steenbergen en Marilynn van Haaften hadden de eer om het lintje door te knippen en daarmee de speeltuin officieel te openen. Foto: Marielle Pelle (Foto: )

Kinderen openen zelf nieuwe buurtspeeltuin

Een nieuwe woonwijk en een speelplaats voor kinderen zijn twee elementen die bij elkaar horen. Afgelopen zaterdag werd in de nieuwe woonwijk Harenhof in Zuilichem een buurtspeeltuin geopend door de kinderen zelf.

door Marielle Pelle

Zuilichem – "Dit is een heel goed voorbeeld van hoe je mét elkaar kunt samenwerken", vertelt Adriana Pippel van dorpsraad Zuilichem. Ze vertelt met veel enthousiasme over de totstandkoming van deze buurtspeelplaats. "Op Facebook deden we een oproep voor nieuwe ideeën voor de besteding van het projectenbudget. Er kwamen vervolgens opvallend veel reacties binnen van mensen uit de nieuwe woonwijk Harenhof met het verzoek voor een eigen speeltuin voor alle kinderen in de buurt."

Groot draagvlak

"Dit idee stond bovenaan, maar dat kwam omdat de buurtbewoners elkaar hadden gemobiliseerd. Ze hadden samen afgesproken dit allemaal in te dienen. Zo lieten ze als buurt zien, dit idee met elkaar te dragen", vertelt de voorzitter van de dorpsraad, Arie van der Ven.

Plannen maken

Voor de dorpsraad was het duidelijk om dit project op te pakken en te kijken wat ze hierin kunnen betekenen. "We zijn vervolgens offertes op gaan vragen en plannen gaan maken. Hier kwam veel bij kijken", zegt Pippel. "Toen we dit allemaal rond hadden, hebben we de plannen gepresenteerd aan de buurtbewoners en daarna bij de Gemeente. En door beiden werd het idee met veel enthousiasme ontvangen."

Opening

Door het coronavirus werd de realisatie van de speeltuin iets vertraagd, maar het doel was dat het voor de zomervakantie klaar zou zijn. Dit is uiteindelijk ook gelukt. Op de eerste dag van de zomervakantie is er het moment dat de speeltuin geopend wordt, het moment voor veel speelplezier deze zomer.

Uitdaging en avontuur

Inmiddels is de buurt uitgelopen en staan kinderen vooraan om bij de opening aanwezig te mogen zijn. De speeltuin is vrolijk versierd, de speeltoestellen geven een natuurlijke en rustige uitstraling en staan klaar voor uitdaging en avontuur van de buurtkinderen.

Belang samenwerken

Pippel spreekt namens de dorpsraad de openingswoorden: "Deze speeltuin is een goed voorbeeld van wat het belang is van samenwerken. Waar we als dorpsbewoners en dorpsraad samen een project tot stand kunnen brengen dat de leefbaarheid van het dorp vergroot."

Lintje knippen

Terwijl alle kinderen vrolijk op de fluitjes blazen die worden uitgedeeld, is de eer aan de buurtkinderen Sophie van Steenbergen en Marilynn van Haaften om officieel het lintje door te knippen, waarmee onder luid getoeter en applaus de speeltuin is geopend.
In de speeltuin is een rol weg gelegd voor alle buurtkinderen. De ballonnen mogen geprikt worden en in de ballon zit een briefje met de vermelding welk prijsje ze gewonnen hebben.

Spannend

Terwijl de kinderen genieten van de lekkere traktaties, het ballonnen prikken en vooral de uitdaging van het speelplezier, vertelt Marilynn van Haaften, die de opening mocht doen, nog met gespannen stemmetje: "Ik vond het heel leuk, maar het was ook wel spannend!"

Stoep aangelegd

Dan babbelt ze rustig verder en vertelt dat ze vlakbij het speeltuintje woont. Ze wijst met haar handje de straat in, richting de witte auto. "Ik kan er zo zelf naar toe lopen." Haar moeder staat erbij en zegt: "Dit is super leuk. Ze kunnen nu zelf gaan spelen. Nu ook de stoep is aangelegd, kunnen ze er zelf naar toe lopen. We zijn hier echt blij mee."

Gezelligheid

Terwijl de kinderen alle nieuwe speeltoestellen uitproberen, wordt de aanwezige buurtbewoners een kopje koffie en keurig verpakte cake aangeboden. Buurtbewoners ontmoeten elkaar en spreken uit: "Dit is echt leuk!", waarop een ander aanvult: "Dit komt ten goede aan de leefbaarheid van het dorp én de gezelligheid in de buurt!"

Kim van Hout
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden