Burgemeester Van Maanen ontving alle leerlingen uit groep 8 van de basisschool met een persoonlijke begroeting en een gouden handdruk.
Burgemeester Van Maanen ontving alle leerlingen uit groep 8 van de basisschool met een persoonlijke begroeting en een gouden handdruk. (Foto: )

Afscheid met een gouden handdruk

Afgelopen week namen in de hele regio de kinderen van groep 8 afscheid van de basisschool. Voor al deze leerlingen een afscheid en schooljaar in een bizarre periode, waar veel afscheidstradities niet mogelijk waren, maar op alle scholen werd gezocht naar een passend alternatief. Op de Willem van Oranjeschool in Brakel stonden de leerlingen in de hoofdrol en mochten ze schitteren als echte sterren.

door Marielle Pelle

Brakel - Afgelopen periode was een bizarre periode. Geen Cito-toets, maar thuisonderwijs, geen schoolkamp, geen vossenjacht, niet trakteren in de klassen, geen brugpieperdag... Dit schooljaar was alles anders. En dat geldt ook voor het afscheid nemen van de basisschoolperiode.
"Deze kinderen verdienen een onvergetelijk afscheid", vertelt juf Gerdien de Bruijn: ‘Op een onderwijs-forum vond ik een idee voor het maken van een eindfilm, speciaal voor dit jaar geschreven. De kinderen filmden thuis kleine fragmenten en dit werd met elkaar tot één film gemonteerd", ze lacht: "In het begin was dit voor de kinderen wel zoeken, maar het resultaat is zo leuk en vooral een prachtige herinnering aan een bizar schooljaar."

Première

Woensdagavond 8 juli ging deze film in première. De kinderen werden voorafgaand uitgenodigd voor een galadiner (inclusief dresscode). Ze moesten zelf voor vervoer zorgen. "We dachten aan een fiets of skelter", lacht de juf, maar op woensdagmiddag staat er op de Brakelse dijk een bonte stoet klaar van schitterende Porsche’s, een statig paard, ronkende motoren en glimmende oldtimers. Om klokslag half vijf arriveren de eerste gasten. Zij worden opgewacht door de 'mystery guest', niemand minder dan burgemeester Van Maaren, die aan de oranje loper staat om deze bijzondere gasten persoonlijk te ontvangen. Op anderhalve meter afstand weliswaar, met een creatieve gouden handdruk. "Dit is een leuke en vooral ook speciale dag", zegt Van Maaren: "Ik herinner het me nog van me eigen kinderen. Je sluit een periode af en nu gaan ze de grote wereld in. Op de basisschool ben je als ouders dichtbij en betrokken, nu moet je loslaten." 

Gouden handdruk

Van Maaren ontvangt alle kinderen met een persoonlijke begroeting en een gouden handdruk en spreekt de kinderen toe: "Over corona gaan we het niet hebben. Vandaag is jullie dag en sluit je 7 jaar op de basisschool af." Hij wordt er direct door de kinderen op gewezen dat de basisschool bestaat uit 8 schooljaren. Ze toasten op hun toekomst onder toeziend oog van hun ouders, samen met hun juffen, meesters en de burgemeester, terwijl de zon ze nog meer laat stralen. 

Buienradar

"Ik keek vanochtend om halfzes al op buienradar en dacht dit komt niet goed", zucht een moeder. Een andere moeder vertelt dat haar dochter zei: "Alles heeft het hele jaar al tegengezeten, dus dan zal het nu ook wel regenen." Maar de kinderen mogen deze avond stralen en dat is zichtbaar, terwijl ze wiebelen op hun hakschoenen of stoer met hun handen in de zakken van hun kostuum staan, stralen en twinkelen 25 paar tieneroogjes, want dit is hun moment!

Kim van Hout
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden