Wendela en Pieter op de Hoenzadrielsedijk. In de verte de windmolen bij Treurenburg. Straks de drie molens van Burgerwindpark A2 Lage Rooijen dichtbij. En volgen er meer?
Wendela en Pieter op de Hoenzadrielsedijk. In de verte de windmolen bij Treurenburg. Straks de drie molens van Burgerwindpark A2 Lage Rooijen dichtbij. En volgen er meer? (Foto: Loeki Bruinink)

Uitzicht op 3 of 60 windmolens?

Het is een vraag die Wendela Jesse en Pieter Both bezighoudt. Als straks de drie windmolens tussen Hoenzadriel en Hedel zijn gerealiseerd, volgen er dan nog veel meer aan de overkant van de Maas? Met die drie valt vermoedelijk te leven, afgezien van slagschaduw en zoefgeluiden. Maar als aan de Brabantse zijde van de Maas straks een park met tientallen windturbines opdoemt, dan is het definitief voorbij met hun woongenot. Reden voor het echtpaar om zitting te nemen in de klankbordgroep Burgerwindpark A2 Lage Rooijen.

door Loeki Bruinink

Hoenzadriel Ze hebben niet de illusie dat ze de plaatsing van de drie geplande windmolens ermee kunnen tegenhouden. De reden dat Wendela Jesse en Pieter Both plaatsnemen in de Klankbordgroep van Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is dat ze antwoord willen krijgen op een aantal vragen. Wat gaan zij als bewoners van de Rooijensestraat in Hoenzadriel merken van de windmolens? Krijgen ze te maken met slagschaduw? Met geluidoverlast? En wie houdt toezicht op het grote plaatje? Heeft de provincie Gelderland overleg met de Provincie Noord-Brabant over het doseren van windturbines rond de Maas? “Stel je voor dat je 360 graden om je heen alleen nog maar windmolens ziet!”

Het windpark Lage Rooijen heeft de potentie om zo’n 10.000 huishoudens te voorzien van groene stroom. Een van de uitgangspunten van de initiatiefnemers Coöperatie Bommelerwaar en Green Trust is dat direct omwonenden profijt moeten kunnen hebben van de komst van het park. Bijvoorbeeld door hen mede-eigenaar van het park te laten worden of door verduurzaming van hun woningen en omgeving.

Struinen

Over dat laatste hebben Wendela en Pieter wel ideeën. “Want we wonen hier mooi aan de Maas, maar erlangs struinen kan niet. De grond is in eigendom van de boeren. Met een paar ingrepen zou daarin verandering kunnen worden gebracht. De gemeente raamt de kosten daarvan op 40.000 euro. Maar dat lijkt ons sterk. Je hebt toestemming van de boer nodig en een paar overstapjes om over het prikkeldraad te stappen. Die timmeren we desnoods zelf wel.”
Een struinroute die Kerkdriel verbindt met Hedel zou bovendien mooi passen in het gemeentelijke Masterplan voor de Maas, dat het toerisme rond deze rivier moet stimuleren.

Antwoorden

Inmiddels hebben ze hun vragen gesteld in de klankbordgroep. Ze hopen daar binnen drie weken antwoord op te krijgen. “We hebben nu twee bijeenkomsten gehad, veel verder dan een voorstelrondje zijn we nog niet gekomen."

In de klankbordgroep zitten direct omwonenden: inwoners uit Hedel, Ammerzoden, Empel en Maaspoort.
Pieter en Wendela zijn de enige Hoenzadrielenaren in de groep. “Dat is best verbazingwekkend, als je bedenkt dat de drie windmolens volgens planning slechts een paar honderd meter van ons buurtje zullen verrijzen. En het zijn bepaald geen kleine jongens. Zijn wij echt de enigen van de 270 inwoners die zich hierover zorgen maken?”

Natuurtoets

Ook Natuurwacht Bommelerwaard praat mee. “Omdat de windmolens vrij dicht bij een dassenburcht geplaatst worden, willen wij - en vooral onze werkgroep Marterachtigen - graag de vinger aan de pols houden”, legt voorzitter Harry Kolman uit. “Met name tijdens de bouw kan dat verstoring opleveren. Het betreft dieren waarvoor de hoogste graad van bescherming telt. Een erkend ecologisch bureau moet daarom een natuurtoets uitvoeren. Dat is al eerder gedaan, maar daarin waren de dassen niet meegenomen.
Daarnaast moet de invloed van de bouw op de stikstof-depositie op Natura-2000 gebied de Kil van Hurwenen worden aangetoond.
Ook ligt binnen de invloedssfeer van de windmolens een klein gebied van Natuurmonumenten. Welk gevaar leveren de turbines op – nog los van slagschaduw en geluid - voor (trek)vogels?
Als natuurorganisatie vinden wij duurzaamheid van groot belang. Maar niet tegen elke prijs.”

Doseren

Wat Pieter en Wendela minstens zo verontrust is de moeizame afstemming tussen de provincies Noord-Brabant en Gelderland wat betreft de locaties van windmolens. “Vanaf de Hoenzadrielsedijk kunnen we de molen in Treurenburg zien en bepalen straks de drie van Burgerwindpark A2 Lage Rooijen het uitzicht. Maar wat als er ook nog eens tientallen windreuzen direct aan de overkant van de Maas verschijnen? Dat zou toch te gortig worden.”
In hoeverre de buurprovincie die plannen doorzet, is nog onduidelijk. “Er wonen hier relatief weinig mensen, veel weerstand kunnen die niet bieden. Dus het verbaast ons niet dat ze voor deze locatie kiezen. Maar laten ze het aantal molens wel doseren. Landelijke coördinatie zou op zijn plaats zijn.”

Noodzakelijk

Voor de goede orde: het echtpaar onderschrijft het belang van duurzaamheid. “Het gebruik van fossiele energie kan echt niet meer. Duurzaam opgewekte energie is noodzakelijk. Daarom hebben we onlangs nog zonnepanelen op ons huis laten plaatsen. Dat windmolens een bijdrage leveren aan het opwekken van groene energie is mooi. Maar je moet de lasten wel verdelen.”

Meer info over het windpark? Kijk op www.windparklagerooijen.nl.

Loeki Bruinink
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden