Het tracé van de rondweg loopt door de weilanden.
Het tracé van de rondweg loopt door de weilanden.

Nieuwaal is eind dit jaar een rondweg rijker

Eind 2019 werd het laatste stuk grond dat nodig is voor de rondweg om Nieuwaal door het PHTB verworven. De plannen voor de rondweg kunnen nu realiteit worden.

Nieuwaal - Nieuwaal is omsloten door kassen en een deel van het tuinbouwvrachtverkeer rijdt dagelijks door de kern van het dorp. De nieuwe rondweg ten westen van de dorpskern maakt daar een einde aan. Het tracé loopt vanaf de kruising van de Jacob Ekelmansstraat naar de Hogeweg, door de weilanden richting de Beemstraat. Aan de oostkant van de rondweg komt een grondwal met een landschappelijke inpassing van bomen en struiken. Er is er door het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) en de gemeente Zaltbommel nauw overleg met de dorpsraad Nieuwaal over deze landschappelijke inpassing. Enkele wensen van de dorpsraad zijn onder andere om een wandelpad te realiseren en om meer variatie in de soorten beplanting aan te brengen. Dit wordt nu verder uitgewerkt.

Het PHTB stuurt er binnen de tuinbouwherstructurering onder andere op dat de glastuinbouw en paddenstoelenteelt in de Bommelerwaard zich concentreert in zeven tot acht intensiveringsgebieden. In deze gebieden kunnen tuinbouwbedrijven zich duurzaam en grootschalig ontwikkelen. Op diverse locaties in de intensiveringsgebieden zijn oude kassen gesloopt om ruimte te maken voor toekomstige tuinbouwinitiatieven.

Werkzaamheden starten vanaf eind augustus
In de eerste helft van 2020 is de uitvoering van de rondweg achter de schermen voorbereid. De aanbesteding is in juni afgerond en er is inmiddels één partij geselecteerd. Aannemer Gebr. Van Kessel gaat de werkzaamheden voor de rondweg uitvoeren. Deze werkzaamheden starten eind augustus. Omwonenden krijgen per brief informatie over de planning en aard van de werkzaamheden. Eind 2020 is de rondweg klaar voor gebruik.

PHTB
PHTB is opgericht door de provincie Gelderland, de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel en het waterschap Rivierenland om een duurzame inpassing van de tuinbouw in de Bommelerwaard te realiseren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden