De gidsen van Slot Loevestein nemen je deze zomer mee in het thema ‘Gevangen en Vrijheid’.
De gidsen van Slot Loevestein nemen je deze zomer mee in het thema ‘Gevangen en Vrijheid’. (Foto: Loevestein/Renny de Graaff)

Verhalen over ‘Gevangen en Vrijheid’

“Mijn dekens heb ik in repen gescheurd en aan elkaar geknoopt. Vanuit mijn gevangenis raam zie ik dat de gracht vol zit met wier en ik weet dat ik niet kan zwemmen maar toch zal ik nog één ontsnappingspoging wagen…” Samuel Prince zit in 1625 gevangen in Staatsgevangenis Loevestein en plant zijn vlucht. De ontsnapping van Hugo de Groot is het bekendst, maar hij was zeker niet de enige. Gewapend met een koffer vol verhalen én attributen nemen gidsen je deze zomer mee in het thema ‘Gevangen en Vrijheid’.

Poederoijen - Elke dag vertellen de Loevestein gidsen om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur het zomerverhaal. Juist dit jaar, waarin we 75 jaar vrijheid vieren, hebben we ervaren hoe het is om in quarantaine te zitten, om niet naar school te kunnen gaan en om dingen die we voorheen als vanzelfsprekend beschouwden opeens te moeten laten. Vind je thuisquarantaine vergelijkbaar met gevangen zitten? Mag je in dit land je mening geven zonder opgepakt te worden door de politie? Wat zit er precies in de koffer? Onder andere brieven dus. Geënsceneerde brieven van de bewoners van Loevestein door de eeuwen heen. Wat betekende vrijheid voor hen?

Speeddaten
Werken met rondrennende kinderen en lawaai? Daar kan Hugo de Groot over meepraten! 400 jaar geleden was het niet anders toen hij gevangen zat, mét zijn gezin. Wil je weten hoe hij er mee om ging? Wat zijn favoriete boek of meest waardevolle bezit is? Hoe Maria de kinderen bezighield in gevangenschap? En hoe ze nou precies die ontsnapping hebben voorbereid? Deze zomer kun je speeddaten met Hugo en Maria op Loevestein. Stel de rechtsgeleerde en zijn vrouw 1 op 1 of als huishouden alle vragen die je hebt. Natuurlijk op veilige afstand. Bekijk de data waarop ze er zijn op de website. Kun je niet naar Loevestein toe? Op de Loevestein Facebook pagina beantwoorden Hugo en Maria vragen in video’s.
In de zomervakantie, van 11 juli t/m 30 augustus 2020, is Loevestein dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur.

Online reserveren
Wegens het coronavirus is heel Loevestein op dit moment alleen toegankelijk met een online gereserveerd entreebewijs en een tijdsblok ticket. Per uur zijn er 100 tijdsblok tickets beschikbaar die toegang geven tot de hele vesting, inclusief het kasteel, de tentoonstelling ‘Opgegraven!’ en het horeca terras. Je reserveert een tijdsblok ticket voor je aankomst bij de entree, daarna kun je tot sluitingstijd blijven.

www.slotloevestein.nl/tickets

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden