Brabander Robin Boot is sinds kort de nieuwe eigenaar van Speeltuin Nederhemert. Ze zijn nu een maand (coronaproof) open en de volgende stap is de horeca op orde maken.
Brabander Robin Boot is sinds kort de nieuwe eigenaar van Speeltuin Nederhemert. Ze zijn nu een maand (coronaproof) open en de volgende stap is de horeca op orde maken.

Nieuwe eigenaar eeuwenoude speeltuin

Het is een begrip in de Bommelerwaard en ver daarbuiten: de speeltuin op het eiland in Nederhemert-Zuid. Al meer dan honderd jaar wordt er gespeeld en voor menigeen liggen op deze plaats veel herinneringen. Sinds kort is er een nieuwe eigenaar die de speeltoestellen weer laat draaien in deze nostalgische speeltuin.

door Marielle Pelle

Nederhemert - "Op 24 mei kreeg ik een appje met de vraag: 'Heb je zin in het avontuur van een speeltuin’", vertelt Robin Boot, op het terras van Speeltuin Nederhemert. Sinds enkele weken staat hij aan het roer en hij voelt zich al aardig thuis. Boot vertelt dat hij een evenementenbureau heeft in Breda, maar dat ligt al maanden stil door de coronasituatie. "De crisis biedt kansen zegt men, dan denk je: hoe?"

Boot blikt terug op afgelopen weken, waarin zijn onderneming ineens maanden stil viel en er geheel onverwachts een nieuw avontuur op zijn pad kwam. Twee jaar geleden stopte de familie Kastelijn na jarenlang met de speeltuin. Er kwam een nieuwe eigenaar, maar nadat hij door corona de poorten gesloten moest houden, net na een grote verbouwing, zag hij het niet meer zitten om nog aan een nieuw seizoen te beginnen. "Op 24 mei kreeg ik het appje en 10 juni zijn we opengegaan. We draaien nu ruim een maand. De speeltuin heeft veel historie en toch moesten we weer opnieuw beginnen."

Alleen van de verhalen
"Ik heb alles van verhalen. Ik hoor mensen vertellen: "Ik speelde hier zelf, kwam hier met mijn kinderen en kom nu met mijn kleinkinderen". Prachtig vind ik dat", vertelt Boot enthousiast. "Ik vind het mooi, die reuring die erin zit. Veel collega’s in de evenementenbranche zag ik afgelopen periode online gaan, maar ik wil graag tussen de mensen zijn, dus dit is geweldig!"

Kijkend op de speeltuin die ruim 105 jaar bestaat, begroet hij zijn gasten en zegt: "Je merkt dat deze plek eigen is van mensen. Bezoekers zijn hier vaker geweest dan ik. Mooi dat mensen de herkenning hebben, als ze de speeltuin zien. Mijn eigen dochter van twee vindt het hier fantastisch, maar mijn neefjes en nichtjes in de tienerleeftijd ook. En dat gevoel hebben veel mensen, ontdek ik." De speeltoestellen in de speeltuin geven de nostalgische uitstraling die bij iedereen herinneringen en nostalgie oproepen. "Alle speeltoestellen zijn gekeurd en wekelijks verzorgt iemand het onderhoud, zodat de speeltuin veilig is." Boot wijst naar de bekende familieschommel. "Deze is daarom nu vastgezet, omdat veiligheid en speelplezier voorop staan."

In het water
Als Brabander voelt hij zich hartelijk ontvangen in de Bommelerwaard. "Mensen zijn geïnteresseerd in wie ik ben." Met trots vertelt hij over zijn team. "Een maand geleden was er één jongedame dat hier voorheen werkte en bereid was om mij wegwijs te maken in het restaurant en de speeltuin, maar ook in de regio." Inmiddels staat er een enthousiast team dagelijks klaar in de speeltuin om alle gasten te ontvangen. Boot vertelt dat hij in Breda altijd met studenten werkt, maar met verbazing zegt hij: "Ik weet niet wat ze hier in het water stoppen, maar werken kunnen ze hier!" Waarop hij met een lach zegt: "Ik wist niet van het bestaan van Nederhemert af. Maar het is bijzonder hoe iedereen mee wil denken."

Altijd een acht
"Dit is een sprong in het diepe. Dit seizoen is echt bouwen. Ik wil dat mensen weten dat je hier kunt spelen en heerlijk kunt eten, ook op dagen dat het minder mooi weer is." Boot borrelt van enthousiasme en plannen over welke rol de speeltuin kan vervullen. Hij denkt aan kinderfeestjes, speurtochten voor de basisscholen, wijnproeverijen en nog veel meer. "Ik ben aan een nieuw avontuur begonnen en dit is absoluut een avontuur voor de langere termijn. Dit is een plek waar heel veel mogelijkheden liggen en ik sta overal voor open. Ik spring er gewoon in, weliswaar met een plan in mijn hoofd, maar dan zien we wel." De komende weken gaat hij met zijn team hard aan de slag om de horeca op orde te krijgen. "We zijn gelijk in het hoogseizoen begonnen en de kaart breiden we uit per week. Maar wel met kwaliteit, want we willen altijd een 8. Niet als het rustig is een 10 en als het druk is een 3."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden