Een echte Bommelaar

... Er zijn al vaak discussies over gevoerd. Wanneer ben je een echte Bommelaar?

Moet je er zelf geboren zijn? Moet één van je ouders er geboren zijn? Of zelfs beide ouders? Moet je er minimaal zoveel jaren gewoond hebben of gewoon nu wonen? Ben je het pas als je jezelf een echte Bommelaar voelt? Zegt u het maar.

Of ik het antwoord heb? Misschien.

Ik heb een gewoonte die vele echte Bommelaren met mij gewoon hebben. Effe een rondje Bommel doen. Om te genieten van ons stadje en om te kijken of je nog een bekende tegenkomt. Meestal lukt dit laatste wel, omdat een echte Bommelaar gewoonlijk makkelijk te spotten is. Het zijn namelijk gewoontedieren.

Zodra ik de stad binnenkom bij de Omhoeken, word ik meestal al begroet door één of meerdere gasten van café De Bosschepoort. Het stamcafé van een echte Bommelaar. Het enige café in Bommel ook waar je nog een potje kunt biljarten.

Wanneer ik mijn rondje vervolg en ter hoogte van het hoekje Boschstraat/Markt links kijk, staat daar negen van de tien keer een groepje hangouderen. Stuk voor stuk echte Bommelaren.

Ik ga vervolgens via de Waterstraat richting De Waalkade. Voordat ik de Waterpoort passeer kan ik het geluk hebben dat ik, als ze even geen klant hebben, begroet word door één van de echte Bommelse middenstanders zoals Dick, Kan of Anton.

Op de Waalkade bij de leugenbank kom ik het volgende groepje echte Bommelaren tegen, die druk bezig zijn de naam 'leugenbank' eer aan te doen.

Meestal maak ik een lus bij de leugenbank. Via de Veerweg langs de loswal. Hier staat, vooral als het wat later is, wat opgeschoten Bommels jeugd gezellig samen te zijn. En als ze hier niet zijn, staan ze onder de boom op het parkeerterrein bij de Coop.

Kortom, als u dus wilt weten wie een echte Bommelaar is, doe een rondje Bommel.

Veel plezier en doe ze de groeten van Geert. Houdoe!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden