Niet naar Afrika voor een safari


Iwan is in zijn vrije tijd heel vaak in de natuur te vinden, op zoek naar mooie plekken voor zijn wildcamera. Voor dit interview heeft hij al drie uur rondgelopen door Munnikenland!
Iwan is in zijn vrije tijd heel vaak in de natuur te vinden, op zoek naar mooie plekken voor zijn wildcamera. Voor dit interview heeft hij al drie uur rondgelopen door Munnikenland!

Niet naar Afrika voor een safari

Wie natuurpagina’s volgt zoals 'Natuur in Gelderland', 'Wildspeuren' of 'Buitengewoon' van Omroep Gelderland ziet de laatste tijd verrassend mooie beelden van dieren in de natuur langs komen die gemaakt zijn in de Bommelerwaard. We gingen op zoek naar degene die deze prachtige opnames maakt en kwamen uit bij de 14-jarige Iwan Roseboom uit Poederoijen. Een écht natuurtalent!

door Marielle Pelle

Poederoijen - "Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in de natuur. Mijn pa las al boekjes over dieren en vogels voor en ik ging vaak met hem wandelen. Als we op vakantie waren, was het altijd kijken of je iets van dieren zag", vertelt de pas 14-jarige Iwan. De afgelopen tijd postte hij schitterende natuurbeelden, van een reegeit met een kalfje, enkele boommarters, een vos die in zijn hol ligt, een haas en enkele bevers. Beelden die hij allemaal hier, in de Bommelerwaard, maakte. "Veel mensen reageren verbaasd, omdat ze geen idee hebben dat deze dieren allemaal hier in de omgeving leven", vertelt hij.

"Zo’n drie jaar geleden kocht ik mijn eerste wildcameraatje, maar ik durfde hem nog niet zo goed ergens op te hangen. Drie maanden geleden kocht ik weer een nieuwe wildcamera. Deze wilde ik graag plaatsen bij een beverburcht hier in de omgeving, maar tot mijn verbazing was deze afgebrand." Hij vertelt met enthousiasme, maar als hij over de afgebrande beverburcht praat hoor je zijn teleurstelling in mensen. "Ik ben verder gaan zoeken en ik vond hun nieuwe burcht. Hier heb ik schitterende beelden kunnen maken." Zijn ogen glinsteren weer als hij erover vertelt. Hij heeft al heel wat prachtige dieren voor zijn camera gehad. "We hoeven helemaal niet naar Afrika voor een safari, dat kan gewoon hier!"

Hij gaat gepassioneerd verder: "Dat is zo leuk aan deze beelden. Je ziet hoe dieren zich gedragen, waar ze heen gaan en hoe ze hun territorium afbakenen." Hij lacht en zegt: "In het begin wilde ik na één nacht mijn camera alweer ophalen. Ik kon mijn geduld niet bewaren. Maar het is belangrijk dat hij enkele nachten hangt, zodat de geur van mensen er niet meer aanzit."

Hij beseft zich dat hij veel geluk gehad heeft met deze schitterende opnames, maar, geeft hij eerlijk toe: "Het is ook heel veel zoeken. In mijn vrije tijd of na schooltijd loop ik veel in de natuur. Vandaag heb ik drie uur door Munnikenland gelopen, op zoek naar mooie plaatsen." Zijn vader luistert met dezelfde interesse mee en zegt: "Als je veel buiten bent, leer je dingen zien en ga je steeds meer zien en herkennen." Iwan vertelt over de vele vogels en dieren die hij al gezien heeft. "Ik ben zelf een gidsje aan het maken met wat ik zie om zo steeds meer te leren en te herkennen." Op de vraag wat er nog op zijn verlanglijstje staat, weet hij direct een antwoord: "Een vos overdag!"

Iwan vertelt enthousiast over wat hij allemaal gezien heeft en alle avonturen die daarbij horen. Bijvoorbeeld het moment dat hij zo gepassioneerd was over de natuur, maar vergat dat hij een korte broek aan had. "'s Nacht's begreep ik waarom brandnetels, brandnetels heten..." Of de vele tekenbeten die hij dit jaar al opliep!

De beelden kijkt hij vaak terug en de laatste tijd post hij ze via zijn kanaal op YouTube en Facebookpagina, onder de naam Trailcam Nl, of via deze naam op natuurforums. "Als mensen horen dat ik dit ben, reageren ze soms best verbaasd. Ik had al jong interesse voor dieren, maar het nu zelf vastleggen op camera is veel leuker. Maar het leukst is natuurlijk de dieren in de natuur tegenkomen." Terwijl we verder door de uiterwaarden lopen, zegt hij: "Het voelt als jagen en het leukste is om dieren te zien die je anders nooit ziet!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden