<p>Column Johan Cahuzak.</p>

Column Johan Cahuzak.

(Foto: )

Column: Cultuur

  Column

De provincie Gelderland stuurt mij regelmatig hun nieuwsbrief. Die lees ik, al was het maar om onderwerpen voor deze column te vinden. Dat jullie niet denken dat ik dit allemaal zomaar uit mijn duim zuig…
Laatst werd er gerept van de problemen in de culturele sector. Tal van podia, theaters en belendende personen en organisaties dreigen kopje onder te gaan. Ik hoef niet uit te leggen hoe dat komt: ik ben het Jeugdjournaal niet.
Omdat ik zelf ook in die branche actief ben, raakte het stukje me. Ik kan je zo namen noemen van mensen die het moeilijk hebben. En hun kinderen ook.
In de houding van de provincie klinkt warmte door. Gedeputeerde Peter Drenth: “We moeten tijd kopen zodat er geen overhaaste beslissingen genomen hoeven te worden.” Hij praat over een slordige 7 miljoen. Een flink deel van dat geld gaat naar grote podia. De kleintjes, minder dan 300 plaatsen, piesen naast deze Drenthse pot.

Dat is behoorlijk arbitrair. Wie bepaalt die grens, waar komt die vandaan, is dat wel doordacht of komt het de provincie gewoon goed uit? Natuurlijk, gemeenten kunnen bij die kleintjes een handje helpen. Zie Zaltbommel met de Poorterij. Maar niet alle gemeenten zitten zo ruim in de slappe was. Sterker, een aantal frequenteert Den Haag smekend om hulp daar het water aan de lippen staat.
Aan kopje onder en water aan de lippen zijn we in Rivierenland al eeuwen gewend. Maar met elkaar hebben we ook altijd geprobeerd daar iets aan te doen.


Kim van Hout
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden