Column: Geen idee

  Column

Ik las op woensdag 9 september in deze krant een goed stuk van Loeki Bruinink: hoor en wederhoor, over Sachem. Zo doe je dat als journalist.

Door Johan Cahuzak

Maar dit hele Chemfaza-verhaal doet mij denken aan Covid-19. Eerst hard ontkennen dat er wat aan de hand is, dan roepen dat het wel meevalt, vervolgens wat halfslachtige maatregelen en dan in paniek het hele land plat leggen. Ik begrijp Mark Rutte als hij meldt dat hij met 50 % kennis een 100% beslissing moet nemen en dat zoiets niet helemaal jofel gaat. Maar hier is meer dan 50 % bekend.

En dan komt de directeur. En die beweert dat er niets kan gebeuren. Zou ik ook doen. En dan komt de gemeente en die roept hetzelfde. Net als de provincie en het rijk. Maar er kan altijd wat gebeuren. En het is de vraag of de risico’s bekend zijn en of er afdoende maatregelen genomen zijn.

Voor alle duidelijkheid: stel dat je zou kunnen weten dat de risico’s redelijk zijn. En stel dat je dan de gok met elkaar neemt. Dat zou kunnen. Maar net als bij Covid-19 weet je het nooit. En betekent dat dan dat die fabriek weg moet? Dan steek je je kop in het zand want over de A2 raast van alles, net als over De Waal en door de lucht. Bovendien gebruiken we allemaal stofjes uit de chemische industrie.

Ik heb er behoorlijk de ziekte in want ik weet het niet. En jullie ook niet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden