Column: Oud papier

  Column

De zoveelste Avri-kwestie, nu weer over oud papier dat al eeuwen opgehaald wordt door verenigingen die daar op een krachtige manier de clubkas mee kunnen vullen. Ik zeg een krachtige manier omdat clubleden actief iets moeten doen. Geen handje ophouden maar zelf de straat op, in weer en wind.

Door Johan Cahuzak

Avri roept dat het stelsel is scheefgegroeid: het papier levert te weinig op en de vergoedingen worden niet evenredig verdeeld. Avri heeft natuurlijk alle recht om van scheefgroei te reppen. Haha, Avri weet namelijk precies wat dat is.

Dat eerste punt is overigens maar tijdelijk. De papierprijs fluctueert. Er zijn tijden geweest dat de prijs echt hoog was en die tijden komen wel weer. Bovendien is recycling hip en burgerparticipatie ook en dan mag het wat kosten. En Avri moet ook maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De opbrengsten evenredig verdelen lijkt me ook niet zo moeilijk: wie het meeste papier verzamelt, krijgt het meeste geld. Of verzin met elkaar maar iets anders.

Nu bereik je dat veel mensen elk snippertje apart leggen voor de zwemclub. En dat is wat je als samenleving graag wilt. Regel gelijk ook iets met zwerfplastic!

Clubs moeten ook niet piepen dat het systeem al tientallen jaren bestaat. Ja en? Zorg zelf dat het transparant is en weer jaren mee kan. Kom op zeg, beleg één vergadering met die Avri en los het op. Als je nog een gespreksleider zoekt: ik meld me bij deze aan. Liefdewerk, oud papier.

Of gaat het alleen maar om de Avri-kas?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden