Anders

  Column

Column door Johan Cahuzak

Vanwege mijn theaterwerk heb ik al ruim tien jaar te maken met verkeersgedrag. Met educatieve cabaretvoorstellingen proberen wij zowel jongeren als volwassenen te beïnvloeden. Dat valt niet mee. Gelukkig krijgen we hulp. Studenten en docenten van de universiteit van Maastricht en recentelijk die van Nijmegen denken mee en geven waardevolle adviezen die wij dan weer dapper verwerken.

Dat is lastig, want dan moet je anders doen en anders denken. Knap lastig. Zeker als je al niet denkt want dan kun je sowieso niet anders gaan denken.

Ik acht wethouder Verkeer van Zaltbommel daar overigens wel toe in staat. Maar nu worstelt hij met een probleem, namelijk de verkeerssituatie in Bruchem en Kerkwijk. Op diverse plaatsen komen vrachtverkeer en fietsende pubers elkaar tegen. Uit ervaring weet ik dat dat een beroerde combinatie is. Het gaat lang goed maar op een keer hangt de vlag halfstok. Er is met ondernemers gepraat. Die komen niet veel verder dan ‘tijd is geld’. Wat op zich waar is, maar een dodelijk ongeluk kost ook veel tijd.

De wethouder heeft ‘kleine maatregelen’ genomen. Geen idee wat ‘ie daarmee bedoelt. Wellicht staat hij ‘s morgens en in de namiddag met zijn klaar-over-bordje en een versleten brandweerman Sam-pakje, inclusief helm, op de gevaarlijkste plekken? Dat haalt allemaal geen donder uit, dat moge duidelijk zijn.

Dit probleem vraagt anders doen, anders denken. En wel heel snel. Vanwege de grote risico’s maar als je even te laat bent, grijpen belanghebbenden naar burgerrechtspraak. Moeten we allemaal niet willen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden