Hippisch centrum

  Column

Column door Johan Cahuzak

Ik lees alles wat er van Gerrit Verkuil op papier verschijnt. En ik heb er nog nooit spijt van gehad. Ze kwam ik een verhaal over het Hippisch Centrum Bommelerwaard tegen. Gerrit dook in de historie en ik vis daar twee markante opmerkingen uit. Niet omdat ik kritiek op Gerrit heb, want dan zou ik hem wel even bellen, maar omdat het zo nadrukkelijk laat zien hoe het werkt als ‘grote jongens’ zich ergens mee bemoeien en hier liep dat nog aardig af maar ik noem de toeslagenaffaire…

De manege is begin jaren zeventig gebouwd op grond van het polderdistrict Bommelerwaard, dat later opgenomen werd in het waterschap Rivierenland en daar had ik het een vorige week ook al over… Dijkgraaf destijds was de beroemde Jan Stuvers waar ze later een weg naar vernoemden en dan weet je het wel.

Jan had zo zijn contacten en opvattingen. Hij regelde dat de grond voor de nieuw te bouwen paardentent, drie hectare, in erfpacht genomen kon worden voor 1 gulden. Voor niks dus. Erg lief van meneer Stuvers, maar tekenend voor de gang van zaken toen en nu.

Vervolgens, ook al zo lief: hij droomde er van dat alle Bommelerwaarders de mogelijkheid zouden hebben van het Hippisch Centrum gebruik te maken. Maar misschien droomde hij nog veel meer van de man die de boel zou gaan openen.

Dat was prins Bernhard. Daar zijn meer dan duizend wegen naar vernoemd. En dan weet je het wel. Moeders, haal je dochter binnen!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden