Loterij

  Column

Column door Johan Cahuzak

Zaltbommel is weer eens druk doende. Er wordt nagedacht over de situering van windmolens en zonneprojecten. Vreemd. Het dringt maar niet door dat we onze omgeving vergiftigen met dit nieuwe geloof.

Eerst maar eens die vermaledijde zonnepanelen. Die strooit men vrolijk in het rond. Zo niet bij ons: natuurgebieden, weidevogelgebieden, de Nieuwe Hollandsche Waterlinie, Nederhemert-Zuid en agrarische gronden worden uitgesloten. Dan blijft er niet veel over hier. Ergens in de binnenstad van Zaltbommel zou je zeggen, maar daar komt al een openbaar toilet. Misschien in de buurt van spoorlijn en A2. Die ruimte is toch al verprutst. Er wordt niet gerept van de daken van de immense gebouwen op de nieuwe bedrijventerreinen.

Nog gekker is de visie op windmolens. Die zijn tegenwoordig behoorlijk hoog. Als je de brug op fietst, zie je met een beetje helder weer de drie van Culemborg en zelfs die drie van Vianen staan. Met andere woorden, het is volstrekt onmogelijk ze onzichtbaar te plaatsen. Dat weet iedereen. En vrijwel iedereen ziet met pijn in het hart die prachtige toren van de Sint-Maarten staan tussen de dwaasheid van Deil.

Zet die molens dan maar in elk natuurgebied dat we hebben. Het maakt toch geen moer uit. En voor die helikopterpiloten en dat militaire radar in Herwijnen is het een mooie oefening. Naar verluidt ontstaan er in oorlogen ook wel eens lastige situaties.

Wat me ook stoort, is de naam van het project: de Zaltbommelse Kansenkaart. Alsof het is loterij is. Wacht, dat is het ook.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden