Mariakapel

  Column

Column door Johan Cahuzak

Ik moest een beetje wennen aan de radioreclame van de Nederlandse bisschoppen die mij een ‘Zalig Pasen’ wensten. Helaas denk ik bij Rooms-Katholieke bisschoppen al jaren aan andere zaken. En dat dat in stand kon blijven door die hiërarchische hand boven het hoofd, maakt het nog erger. Om maar te zwijgen van de actuele situatie.

Hoe geheel anders in Rossum! Daar hebben Roomschen met vereende krachten een fris Mariakapelletje gebouwd. En ze gaan het met de buurt en elkaar in de gaten houden. Er komt zelfs een echt houten Mariabeeld in, maar dat moet nog geverfd worden. Een beetje Mariabeeld heeft natuurlijk geen Cetabever nodig, dat bedruipt zichzelf wel. En dan spreek je van een wonder en dan wordt Rossum een bedevaartsplaats.

Zover is het echter nog niet. En hoe schattig dat de goede gever van het beeld zegt: “Ze staat boven. Ik moet haar nog behandelen met jachtlak.” Dat heb ik nog geen Protestant over de Moeder des Heeren horen zeggen.

De bouwer van het kapelletje ging ook al niet over één nacht ijs, want het optrekje is gemetseld in kruisverband. Gezien de huidige secularisatie zou wild verband of los zand ook gekund hebben, maar de devotie voerde klaarblijkelijk de boventoon.

Er kwam uiteraard een pastoor aan te pas om de boel in te zegenen. En die maakte ook nog een grapje: “We hoeven niet meer naar Den Bosch. Maria is ook in Rossum.” Zo gemakkelijk gaat dat in die kringen. Ik hou van Roomschen, ondanks die bisschoppen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden