Gomarus

  Column

Column door Johan Cahuzak

In de kwestie ‘homo’s op het Gomarus’ is schijnheiligheid troef. Voor wie het gemist heeft: oud-leerlingen van deze refoschool in Gorinchem meldden dat ze min of meer verplicht werden hun homoseksuele geaardheid aan hun ouders te melden. Wie deze subcultuur kent, weet dat dan doorgaans de rapen gaar zijn. Omdat Gomarus ook een afdeling in Zaltbommel heeft, stonden hier wat raadsleden op hun achterste benen. Voor de bühne. Iedereen weet dat als je een refo-school in je gemeente hebt, dit kan gebeuren.

Gomarus zette gelijk een flink stuk op de website van de school. Als je het oppervlakkig leest, zou je het bijna geloven. Maar helaas rept schrijver niet over het praktiseren van die geaardheid. Dat mag namelijk niet. Masturbatie ook al niet. Heb je daar weleens over nagedacht? Ik wel.

En dat gebeurt allemaal in het Hugo de Grootjaar. Refo’s hebben niet veel op met deze geleerde. Hij zat trouwens vast omdat stadhouder Maurits hem lastig vond. Dezelfde Maurits liet Johan van Oldenbarnevelt om die reden omleggen, dus Hugo mocht nog van geluk spreken. Maurits koos in deze godsdienstkwestie voor, jawel, meneer Gomarus die met een droef verhaal over uitverkiezing kwam. Dat verhaal wordt op refo-scholen nog dagelijks verteld.

En ik begrijp die duizenden steunbetuigingen voor de school. Dat geeft een veilig en warm gevoel voor gever en ontvanger. Maar ik word er allemaal niet gelukkig van, want ik denk aan die leerlingen. Over hun hoofden heen wordt een strijd gevoerd die ze niet veel goeds zal brengen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden