Complottheorie

  Column

Column door Johan Cahuzak

Ik moet niks van complottheorieën hebben maar toen er laatst een prominente Zaltbommelaar belde, kwam ik in één klap terug op dit standpunt. Belstra vertelde dat hij verdrietig was over de reacties van hotemetoten die meldden dat Buitenstad Zaltbommel tegen gehouden wordt door nieuwkomers, wijsneuzen en slaapstedelingen. En één adem echter ging hij door: “De gemeente heeft de namen gepubliceerd van de mensen die een zienswijze ingediend hebben. Dat mag niet. Die fout is na een paar weken hersteld, maar dat had natuurlijk niet zoveel zin meer. In ieder geval twee ondernemers die regelmatig voor de gemeente werken, staan op die lijst en hebben sindsdien nauwelijks meer opdrachten gekregen. De meeste mensen zullen dus in de toekomst wel uitkijken om zich uit te spreken over Binnenstad. En dat is precies wat voor Zaltbommel wel handig is.”

Belstra ken ik als een betrouwbaar en betrokken man. Dus nam ik zijn woorden serieus en beloofde er over na te denken. Ik kwam tot drie punten. Word ik hier voor een karretje gespannen, zoeken Binnenstedelingen mij om hun venijnig gelijk te krijgen? Of is het hele verhaal flauwekul en lacht iedere betrokkene mij dadelijk vierkant uit? Of is het waar? Worden er zulke spelletjes gespeeld in dit op het oog zo vredige stadje?

Het gaat over invloed, veel huizen, veel mensen en dan dus ook veel geld en prestige. Stront aan de knikker dus. Tenzij de gemeente echt investeert in vertrouwen, met ontwerpers, met bouwers en met zoveel mogelijk, eventueel lastige, inwoners.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden