Nu nog Oranje

  Column

Feyenoord kampioen en ook Ajax heeft de landstitel binnen. Feyenoord bij de heren en Ajax voor de eerste keer bij de dames. De club uit Amsterdam won het duel tegen ADO Den Haag in de voorlaatste minuut. De verlossende goal was van Bommelerwaardse makelij. Van de Velddrielse Marjolijn van den Bighelaar. Nog nooit van gehoord? Haar bekendheid steekt inderdaad schril af vergeleken bij haar mannelijke collega's. Toch komt er een kentering aan naar het besef dat vrouwen wel degelijk kunnen voetballen.

In ieder geval varen de amateurclubs er wel bij. Geen sportpark meer zonder spelende meisjes en vrouwen. In het profmilieu wordt er al serieus geld betaald voor de toppers. En met het op handen zijnde EK in eigen land wordt straks extra aandacht gegenereerd. Voor spits Van den Bighelaar is het wachten echter nog op een invitatie voor het Nederlands elftal.

Dat zou wat zijn. Iemand van Bommelerwaardse origine in Oranje! Wel zijn een aantal mannen uit onze streek ooit prof geweest. De volgende namen schieten me te binnen: Dick Salm, John Laponder, Wim Steenbekkers, Jan Burg, Simon van Zeelst en Henk Damen. Een mooi lijstje. Maar buiten Damen om geen spelers met scorend vermogen.

En dat is nou juist een van de kwaliteiten van Van den Bighelaar. De EK-finale tussen Nederland en Duitsland is spannend. In de voorlaatste minuut komt de bal bij Marjolijn. Ze bedenkt zich geen moment en haalt verwoestend uit. De bal is binnen, de Europese titel is voor Oranje. Ik ga meteen mijn twee neven feliciteren. Deze twee aangetrouwde ooms van Marjolijn glimmen van trots. Lang leve het damesvoetbal.

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden