Alem

  Column

Als ik Alem was, zou ik het wel weten. Het dorpje ligt mooi in de frisse oksel van de Maas. Vroeger was het Brabants, door een omlegging van de stroom werd het Gelders. Dwars door de oude Maasbocht werd een dam aangelegd. Daar wordt nu op gevoetbald, er ligt een weg en tegen de dam huist een jachthaven. Best veel infrastructuur dus. Nu wil men die dam wegbaggeren om zo het peil van de rivier te verlagen in geval van hoog water.

En daar liggen kansen voor Alem! Een nieuw voetbalveld met opstallen, een nieuwe jachthaven, ik zou het onderste uit de kan zien te krijgen. Kan jou dat lid op je neus schelen. En inzetten op een mooie brug natuurlijk. Niet zo'n dooie laag beton maar iets van hout zoals bijvoorbeeld over de N7 bij Sneek: een sieraad!

Bovendien kan het zo een stuk veiliger in het dorp worden. Slechte mensen hebben behoefte aan een snelle mogelijkheid tot aftocht. Een echte brug is emotioneel een niet te onderschatten barrière. Stel er wordt ingebroken en iemand ziet dat. Brug omhoog! Met een app-clubje is dat snel te regelen.

Overigens vraag ik me af of het rivierpeil door deze ingreep echt zoveel lager wordt. De dam stelt in dit verband toch weinig voor. Beetje paniekvoetbal?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden