Klokluiden

  Column

Ik ben altijd zielsblij als er in Zaltbommel iemand dood gaat. Want met een beetje geluk worden dan de klokken van de Sint-Maarten een paar dagen later geluid. Een auditief monument. Ik geniet er van. Bovendien is het is voor mij een moment van bezinning, even stilstaan, even nadenken. In het dorp waar ik geboren ben, hing maar één klok. Een dapper ding, daar niet van. Bij kerkdiensten en begrafenissen deed ie zijn best. Later woonde ik in Sliedrecht.
Kerken te over maar mooie klokken? Ho maar. Trots was ik toen ik in Zaltbommel kwam, wat een kerk, wat een klokken. De boel werd later ook nog eens gerestaureerd. Helaas zonder handgelui, dat was nog mooier geweest maar je kunt niet alles hebben.
Vol verwachting wachtte ik de luidingen af. Dat was een tegenvaller. Dun, erg dun. En dan als je pech heb, niet eens het volle gelui. Zuinig kruimelwerk. 
In Hurwenen kun je de klok op bestelling laten luiden. Ik keek even op de website van het Hurnse kerkje en zag dat dat nog geen veertig euro kost. En inwoners van Rossum en Hurwenen betalen zelfs de helft.
Als dat in Zaltbommel was, zou ik het wel weten. Ik nam een abonnement om elke dag om 12.00 uur ons even te laten bezinnen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden