Praktijkschool De Brug

  Column

Al jaren speel ik theatervoorstellingen in het middelbaar onderwijs en al jaren kom ik veel op Praktijkscholen in Nederland. Waar er op andere scholen nog weleens iemand tussendoor glipt met "cardiologie-problemen" tref ik op hier immer betrokken leerkrachten aan, mensen met een warm hart voor dit type leerlingen. Je zou wensen dat er op alle scholen in Nederland zo gewerkt wordt: kleine groepen, betrokken personeel en een gemeenschap waar geduld en toewijding de kernwoorden zijn.

Laatst zat ik in Hoogvliet bij de morgenbriefing. Ik hoorde daar in een kwartier heel wat schokkende zaken. Monter ging het personeel daarna aan het werk. In Middelburg liep ik mee met de mensen die pleinwacht hadden: hier een groet, daar een correctie en soms een troostende arm. En ach, Emmen. Daar wordt tussen de middag een professionele lunch geserveerd. Door jongelui in de juiste kleding en met de juiste intonatie, zij doen de horeca-opleiding.
Wat me het meest opvalt, is de manier waarop deze leerlingen de voorstelling ervaren. Ze zitten er midden in! En ze snappen veel meer dan ik op voorhand ooit dacht. Machtig spelen is het dan.

Ik hoop dat jullie in de krant van een recente woensdag het enthousiasme van de mensen van de Zaltbommelse Praktijkschool De Brug uit de pagina voelde opgloeien!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden