Een echte Bommelaar

  Column

... denkt weemoedig terug aan de tijd dat je je afval nog ongestraft aan de straat kon zetten. Gewoon in zo'n ouderwetse, bruine plastic vuilniszak. Het woord verraadde het al. Een zak waar je je vuil in deed. En die je één keer in de week op de stoep neerzette. Om diezelfde dag nog opgehaald te worden.

Dat gebeurde door een aantal mannen, de vuilnismannen. Deze stonden achterop de vuilniswagen op een stalen plateau. Bij elk groepje vuilniszakken sprongen ze daar vanaf en gooiden dan snel de zakken achterin de vuilniswagen. En als zo'n zak kapot was gescheurd en er vuil los op straat lag, ruimden deze vergeten helden dit zonder te klagen netjes op. Die vuilnismannen waren stoere kerels die door weer en wind gingen om ons huisvuil op te halen. En de chauffeur van die wagen was een kei in zijn vak. Want zeker in onze binnenstad is het geen makkie om zonder schade alle straatjes mee te pikken. De chauffeur in onze stad was de heer Van de Wal. Als dank voor zijn werk kreeg hij geregeld een lekkere sigaar aangeboden door inwoners van ons stadje.

Voor het grovere vuil werd er maandelijks een aparte inzameling gehouden. Dit werd opgehaald door medewerkers van de gemeente. Tenminste, wat nog niet op was gehaald door de schumers. Schumers waren mensen die de waardevolle schatten eruit vistten. Zo'n schat kon van alles zijn. Een oude fiets die je nog makkelijk kon verkopen als stationsfiets. Of metalen voorwerpen die je naar firma Van Bruchem bracht. Deze betaalde je tegen de dan geldende koers contant uit. Maar ook oude meubels. De heer Welsing handelde in antiek en gaf hier altijd leuk geld voor. Mijn broer en ik hebben hier jarenlang een leuk zakcentje bijverdiend. De bekendste schumer van Zaltbommel was de heer Van Doesburg. Steevast gekleed in een lange jas, met zijn fiets zonder banden aan zijn hand, schuumde hij heel Bommel af.

En tegenwoordig? Tegenwoordig is het afvalgebeuren een regelrechte oorlog tussen inwoners van Zaltbommel en medewerkers van de AVRI. De oplossing? Zet de AVRI met hun werkwijze maar bij het grofvuil. En laat bedrijven zoals Van Bruchem de inzameling doen. Zie je Jantje al rijden met een sigaar in zijn mond?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden