Column: Zon

  Column

Als ze elkaar bij de nieuwe gemeente West Betuwe niet de keet uitvechten, en dat doen ze regelmatig, zijn ze druk bezig met het zoeken naar plaatsen om zonnecollectoren neer te leggen. Ze hebben het idee opgevat daar minder rendabele landbouwgrond voor te gebruiken. Her en der in dit land zie je dit soort zonakkerbouw stiekempjes opdringen.

Door Johan Cahuzak

Ik weet niet of we daar blij mee moeten zijn. In de eerste plaats vind ik het niet mooi. Ik zie liever koeien, tarwe, boomgaarden of desnoods snijmais dan die grote spiegels. Verder vraag ik me af of het systeem wel correct is. Het bouwen van die dingen is niet bepaald milieuvriendelijk. Er worden onderdelen gebruikt waar kinderarbeid en andere vormen van slavernij voor nodig schijnen te zijn. Sommige materialen zijn zo zeldzaam dat landen die ze leveren of stelen een monopoliepositie krijgen en tenslotte weten we ze ook nog niet helemaal goed op te ruimen en aan te wenden voor hergebruik.

Ik moet natuurlijk zeggen dat ik begrijp dat we op deze manier in onze energiebehoefte proberen te voorzien. Zonder Groningen wordt het anders best een gedoe. En gas uit Rusland is ook niet alles.

Maar om die shit nu gewoon koud op de grond, bijvoorbeeld ten oosten van Zaltbommel, te leggen, gaat me voorlopig nog te ver. Heel Nederland staat vol met blokkendozen van DHL en Bol.com. Ook in onze regio. We barsten van de boerenschuren, van de overheidsgebouwen en van de scholen. Zullen we dat eerst maar eens proberen?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden