In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.
In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. (Foto: )

On-kruid: Anjer (Dianthus)

  Column

Het is duidelijk te zien en te ruiken dat het volop zomer is in mijn tuin. De anjers ruiken weer heerlijk, het zijn een van de meest aromatische bloemen. Met name de anjersoort Heidi heeft een zoete, kruidnagelachtige, geur. Omdat hij maar 30 centimeter hoog wordt en de bladeren op grassprieten lijken kreeg hij de bijnaam 'grasanjer'.

Anjers kunnen goed tegen luchtverontreiniging, daarom is het een aanrader voor in de stadstuin of voor op het balkon. Hij is winterhard en de bladeren blijven heel de winter groen. Ik ben de anjer wel eens tegengekomen als groene dakbedekker, waar hij een grote (bloemen) tapijt vormde.
Van nature komen anjers voor in heel Europa en Azië. In het oude Griekenland werd hij de 'godenbloem' genoemd, Dios is god en Anthos is bloem. Ze gebruikten de anjer medicinaal voor klachten aan de maag en bij hoge koorts. Thee getrokken van de bloemen geeft een rustgevende werking. Oude kruidenboeken staan vol met recepten. Zo kun je de bloemblaadjes toevoegen aan een salade of gebruiken als garnering op de zelfgebakken taart of op de pudding. Mijn tante deed ze in de soep of strooide enige bloemblaadjes op een boterham met kaas, dan komt de kruidnagelachtige smaak nog beter tot zijn recht. Verwijder wel de bittere groene kelkblaadje en het witte stampertje als u de hele bloem gebruikt in een kan met water en een citroenschijfje.

Carlijn Geron
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden