Logo detorenbommelerwaard.nl


Steffie van den Oord in gesprek.
Steffie van den Oord in gesprek.

Schrijfster Steffie van den Oord: "Ik prikte een dorp en ging op pad"

  Cultuur

AMMERZODEN - 'Honkvast' is de titel van het nieuwe boek van Steffie van den Oord, dat op zondag 6 mei in Nijmegen werd gepresenteerd. De prachtige portrettenbundel gaat over mensen, die zijn blijven wonen in oude huizen, waar de tijd heeft stil gestaan.

Inspiratiebron voor de schrijfster was het oude winkeltje van Anna van 't Hoekske in haar geboortedorp Ammerzoden, waar ze vroeger met vriendinnen snoepjes kocht. Het waren niet alleen de kleverige dropmatjes, maar vooral nieuwsgierigheid naar de enigszins mysterieuze leefwijze", vertelt Van den Oord, die door heel Nederland trok om mensen te bezoeken zoals Anna. "Ik prikte een dorpje en ging op pad van Hoensbroek tot Friesland. Van een vrouw die haar hond uitliet of bij een slager kreeg ik adressen, waar ik aan ging bellen. Zo heb ik de leukste mensen ontmoet en mensen met interessante verhalen." Voor het boek interviewde de schrijfster menigmaal vijftien mensen. "Het aardbeienvrouwtje in Lobith, dat sinds de oorlog aardbeien teelt en op zolder nog duizend doosjes heeft liggen. Een Joodse vrouw, die de oorlog overleefde, maar haar kinderen niet. Het half ingestort huis in het Wanroij, dat nog steeds wordt bewoond en een man, die op z'n 96ste leert biljarten." Volgens Van den Oord heeft iedereen op hoge leeftijd een eigen levensinvulling om overeind te blijven. "Ze zijn bezig, accepteren dingen zoals ze zijn en creëren lichtpuntjes."

'Honkvast', in de trant van haar bestseller 'Eeuwelingen', is het zevende boek van Steffie van den Oord. Het boek, uitgegeven door Atlas Contact, kost 19.99 euro.

reageer als eerste
Meer berichten