Logo detorenbommelerwaard.nl


Joris Baudoin in zijn atelier. Links is het oranje aardewerk te zien. De Ketting geeft de verankering aan de Waal weer. De tekenings refereert ook aan Heerewaarden. Foto: Hans van Eeuwijk
Joris Baudoin in zijn atelier. Links is het oranje aardewerk te zien. De Ketting geeft de verankering aan de Waal weer. De tekenings refereert ook aan Heerewaarden. Foto: Hans van Eeuwijk

Vijfde Kunstmarkt in Heerewaarden

  Cultuur

HEEREWAARDEN - De organisatie van de Kunstmarkt houdt op zondag 21 mei de vijfde editie van deze markt in Heerewaarden. De Kunstmarkt is een initiatief van onder andere kunstenaar Joris Baudoin. Ook voorzitter Natascha van Maanen is van begin af aan bij de Kunstmarkt betrokken. Natascha runde een aantal jaren een kunstgalerie in de oude bakkerswinkel. Nu organiseert ze elke twee jaar samen met Marjan Manuel en Berlinde Aalberts dit mooie buitenevenement.

Mooi aan de editie van 2017 is dat de directeur Taco Dibbits van het Rijksmuseum de kunstmarkt wil openen. Taco heeft een tweede huis in Heerewaarden en is zodoende nauw betrokken bij het kleine vissersdorp. Hij opent de kunstmarkt door middel van het in gang zetten van een kunstwerk van Joris Baudoin. De ankerketting staat symbool voor de band met het water van Heerewaarden. Scheepvaart, water en visserij was voor dit dorpje, gelegen tussen twee grote rivieren, altijd kenmerkend. De ankerketting valt onder de noemer kinetische kunst omdat het kunstwerk eigenlijk altijd in beweging is en zo een schip suggereert. De beweging doet iets geks met je evenwicht als het kunstwerk tegen een neutrale achtergrond wordt geplaatst. Het kunstwerk is een onderdeel van het project 'museale beelden' van Joris Baudoin. Deze reacties van bezoeken aan Europese musea van hedendaagse kunst maken onderdeel uit van een project waar Joris aan werkt. Tot 2020 bezoekt hij alle musea in Europa en verwerkt deze bezoeken in een boek. Daarnaast is er een expositie van de werken, geïnspireerd door deze musea. Het werk van de ankerketting is geïnspireerd door de installaties van Zoro Feigi in Verbeke Foundation in Antwerpen.

De opening van de kunstmarkt vindt plaats om 11.30 uur en Taco Dibbits wordt tijdens de openingshandeling geflankeerd door Herivvarda District Pipes en Drums. De markt vindt plaats op de Hogestraat en op en rond het oude schoolplein en de kerk. Tevens wordt er dit jaar een informatief lustrum magazine uitgegeven. Hierin kan men alles lezen over de exposanten en specifiek over Annemarie Schilderes. Schilderes is dit jaar het boegbeeld van de Kunstmarkt. Ook is een uitgebreide impressie te lezen over het scholenproject Catwalk waar 355 kinderen aan hebben deelgenomen. Reacties en foto's van het project en de kunstenaars die hier aan hebben deelgenomen zijn ook gepubliceerd.

De markt is voorzien van vele workshops, gezellige horeca, demonstrerende kunstenaars, een kinderplein en muziek in verschillende stijlen. Kortom voor elke kunstliefhebber is er wel wat te vinden.

reageer als eerste
Meer berichten