Logo detorenbommelerwaard.nl


Een zelfportret van Alexander Rietveld.
Een zelfportret van Alexander Rietveld.

'Jeugdstijl' expositie van Alexander Rietveld als nagedachtenis

  Cultuur

HURWENEN - Het Hurns kerkje in Hurwenen is op zaterdag 24 en zondag 25 juni de locatie voor een expositie van kunstwerken van Alexander Rietveld- voor vrienden Alex- als eerbetoon aan zijn nagedachtenis. De familie van Alexander eert hiermee zijn inspiratie voor kunst met een speciale herdenking alsof Alex erbij is. De datum van 24 juni is gekozen omdat het zijn geboortedatum is. Alexander overleed op 6 juni 2016 op 34-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Bosch.

Alexander maakte assemblage en mixed media kunst. Zijn grote collectie bestaat uit soms wat morbide creaties. 'Dit waren nu eenmaal zijn hersenspinsels'. De sculpturen of assemblage kunstwerken zijn gemaakt van handgemaakte onderdelen en objecten die hij bij elkaar zocht. Hij verzamelde ze door de jaren heen, hij vond ze bij kringloopwinkels en op rommelmarkten maar kreeg ze ook aangeleverd door vrienden en familie. Na het VWO en HBO schoolde hij zich om tot grafisch ontwerper.

Zijn vrije werk promootte Alexander onder de naam 'Jeugdstijl' een letterlijke vertaling van 'Jugenstil'. Deze kunststroming ook wel art nouveau genoemd stond bekend om een weelderige schilderstijl met elementen van planten, bloemen en vogels. ' Jugendstil was altijd de favoriete kunststroming van Alexander. Hij was een groot fan van Alfons Munch. Een Tsjech die vooral bekend is door zijn affiches, vaak met vrouwen erop'. Maar zijn oeuvre was heel breed. Van bloemen tot auto`s en van Madonna afbeeldingen, tot veel fantasie en macabere kunst.

Vaak terugkerende thema`s in zijn werk zijn de dood, vrijheid, gevangenschap en religie. In zijn religie als atheïst, of agnost zoals Alexander vaak zei, verzette hij zich tegen het geloof maar tegelijkertijd was hij gefascineerd in de verschillende religiën. De objecten en schilderijen op zijn kunstexpositie vertellen de rest.

De expositie van Alexander Rietveld is geopend op zaterdag 24 juni van 10.00- 18.00 uur en op zondag 25 juni tussen 13.00- 18.00 uur. De toegang is gratis. Parkeren kan het beste bij het zeer nabij gelegen voetbalveld.

Meer informatie is te verkrijgen door een mail te sturen naar wijng309@wxs.nl

Reageer als eerste
Meer berichten