Interim manager Ivo van Harmelen tijdens de presentatie van het programma voor het nieuwe theaterseizoen (2020-2021) van sociaal cultureel centrum De Poorterij. Foto: Wesley de Wit
Interim manager Ivo van Harmelen tijdens de presentatie van het programma voor het nieuwe theaterseizoen (2020-2021) van sociaal cultureel centrum De Poorterij. Foto: Wesley de Wit (Foto: Wesley de Wit)

De Poorterij wil graag dichterbij

  Cultuur

De Poorterij is niet alleen een spraakmakend onderwerp in de gemeenteraad, maar ook voor inwoners van Zaltbommel. "Na een hectische periode, waarin iedereen over elkaar heen is gerold, is het belangrijk om nu openheid te geven en te laten zien welke koers we gaan varen", vertelt interim manager Ivo van Harmelen: "We willen letterlijk en figuurlijk een frisse start maken!"

door Marielle Pelle

Zaltbommel – ‘Wat in afgelopen jaren is verprutst, moeten we nu in één stap goed maken. We hebben nog één kans!", vertelt Ivo van Harmelen, als interim bestuurder in januari begonnen bij sociaal cultureel centrum De Poorterij in de binnenstad van Zaltbommel. "En toen kwam corona", zucht Van Harmelen, al geeft hij ook eerlijk aan dat ze deze tijd optimaal hebben benut om orde op zaken te stellen en een slag te maken in achterstallig onderhoud: "In die zin was de coronaperiode een geluk bij een ongeluk." "We willen weer terug naar het begin, want er is veel gedoe geweest rondom De Poorterij", aldus Van Harmelen: "De Poorterij was een theater waar ingekocht werd, kaarten werden verkocht en mensen kwamen, maar we willen terug naar het begin. Dit moet een plaats zijn waar mensen komen oefenen en repeteren, waar vooral plaatselijke verenigingen en clubs welkom zijn om een voorstelling te geven, waar bedrijven een congres organiseren en waar we het culturele leven weer dichtbij brengen."

Enorme uitdaging

Van Harmelen is geboren en getogen in Zaltbommel. Toen in 1983 De Poorterij opende, zat hij in het bestuur en van 1991 tot 1997 had hij zitting in de gemeenteraad. Ruim 20 jaar geleden verliet hij Zaltbommel, maar de stad hield altijd een plaatsje in zijn hart. Nu staat als hij interim aan het roer van De Poorterij en dus voor een enorme uitdaging. Een uitdaging waar hij met enthousiasme over vertelt en vooral laat voelen dat de Bommelerwaard met daarin de mensen, cultuur, theater en onderwijs zijn interesse hebben. En deze wil hij graag samen brengen. Bevlogen vertelt hij over het nieuwe programma wat klaar staat, maar met nog meer passie praat hij over de rol van het buurt- en welzijnswerk die De Poorterij in wil nemen. "We willen denken in mogelijkheden. Niet alles kan nu in coronatijd, maar alles is wel bespreekbaar. We denken niet in belemmeringen, maar we gaan het dilemma oplossen." 

Geen gesloten bolwerk

Met trots vertelt hij over zijn team, dat afgelopen periode enorm hard heeft gewerkt. Terwijl we door de grote zaal lopen, springt de nieuwe wandversiering direct in het oog. Trots vertelt Van Harmelen dat deze posters een plaats hadden in de brasserie. Er zijn nu houten lijsten gemaakt en ze prijken langs de wand waar ze de sfeer van het theater weergeven. Terwijl we door De Poorterij lopen, vertelt Van Harmelen dat hij De Poorterij dichterbij wil brengen: "Het is geen gesloten bolwerk! Ben je hier nog nooit geweest, kom dan eens kijken. We zijn er niet alleen voor de grote professionele voorstellingen." Hij vertelt over de fotoclub, buitenschoolse opvang, de vele cursussen, de bridgeclub, dansschool, tekenschool, muziekschool, de bandjes en koren en natuurlijk de filmavonden van Cinemaarten. "Er is altijd wel wat te doen." 

Alles is dichtbij

Terwijl we in de theaterzaal staan, laat Van Harmelen de nieuwe opstelling zien, "Dit is zo mooi aan De Poorterij. Je zit nooit ver weg. Al zit je op de achterste rij, dan ben je nog steeds aanspreekbaar." Hij is even stil en zegt dan: "Alles is dichtbij en we willen ook dichtbij zijn. Dat maakt De Poorterij zo uniek!’ Van Harmelen zijn stem klinkt sprankelend als hij over De Poorterij vertelt, zijn ogen stralen: "Het is een mooi bedrijf. Op sommige punten wat gedateerd, maar dat gaan we wegwerken!"

Kim van Hout
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden