Berry van Maren wil naar subtop darts


<p>Voormalig regio-spits verlegt zijn aandacht naar darts. De vele trainingen helpen hem beslist hogerop. Foto: Wout Pluijmert.</p>

Voormalig regio-spits verlegt zijn aandacht naar darts. De vele trainingen helpen hem beslist hogerop. Foto: Wout Pluijmert.

(Foto: PPM / Wout Pluijmert)

Berry van Maren wil naar subtop darts

  Sport

Rond de jaarwisseling zaten veel sportliefhebbers aan de buis gekluisterd om de prestaties van de Nederlandse darters tijdens het WK te volgen. Berry van Maren is in de regio een van de beste darters. Hij wil wel hogerop.

Door Wout Pluijmert

TUIL - Achter zijn woning in Tuil heeft Berry van Maren sinds kort een professionele oefenruimte. Volledig ingericht voor het nu populaire online darten. Een koelkastje voor een koude baco. Daar moet het gebeuren. Van spits in het voetbal naar de subtop in het darts. De geboren Waardenburger had het in zich de vaste spits van zijn cluppie WNC te worden. “Ik heb veel te weinig uit mijn voetballoopbaan gehaald, maar dat ligt helemaal aan mijzelf. Als ik meer op mijzelf had gelet qua eten en drinken, had ik er nu nog kunnen staan.” Van Maren had veel scorend vermogen. Met vleugelspelers als Vincent Verheul naast hem, had hij ook op hoger niveau zijn goals kunnen meepikken. Hij deed dat wel op lager niveau, voor de fusie, bij Hurwenen. Daar werd hij met dertig treffers zelfs regionaal topscorer.

Darts

Nu zet hij alles op darts. “Ik train als het even kan een of twee keer in de week in Ermelo bij de super dartslocatie Bosgenoegen. Daar train ik met spelers als Co Stompé en Harderwijker Martijn Kleermaker.” Die laatste was geplaatst voor het WK in het Alexandra Palace te Londen, maar moest vanwege een positieve test op het laatste moment verstek laten gaan. “Van Martijn leer ik veel. Van hem heb ik meegekregen altijd in je materiaal te blijven geloven. Hij ondersteunt mij op technisch en mentaal vlak. Ik heb daar echt heel veel aan.” Inmiddels zit Van Maren op een gemiddelde van 80 per pijl aan. Met goede finishes kan hij zich mogelijk op super-leagueniveau handhaven. “Het is een mentaal spelletje. Je hebt gewoon pech als het je dag niet is. Van Gerwen had dat vorige week in de kwartfinale tegen Dave Chisnall. Hij kreeg alle hoeken van het bord te zien.” Van Maren maakt met darts nog steeds stappen voorwaarts.

“Ik speelde tot nu op twee fronten in competities, in Rhenen en de Keijsershof in Opijnen, en was op zoek naar een team om super-league te kunnen gaan gooien. Dat zou Bosgenoegen kunnen worden. Ik train bij Bosgenoegen ook regelmatig met supertalenten als ex-wereldkampioen bij de junioren Owen Roelofs (18) uit Ochten.” Het online gooien heeft ook wel wat. “Ik heb eind 2020 ingeschreven voor de CDL Pro-tour. Daarvoor heb je in je ruimte twee camera’s nodig, een gericht op jezelf en een gericht op het bord. Het is honderd euro inschrijfgeld, maar dan gooi je tegen heel de wereld.” Zonder steun van sponsors wordt het voor Berry van Maren lastig om zijn prestaties naar een hoger niveau te tillen.

Zijn shirt staat vol met bedrijfsnamen. Hendri Welts van BDDarts.nl ondersteunt hem met het beste materiaal. Zo gooit hij de door hem geleverde pijlen in het ook al geschonken dartsbord. Onmisbaar zijn ook de shafts, flights en barrels.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden