<p>Als het kan steken Jordy en Clarissa het water over, bevroren of niet, om samen hun passie voor het marathonschaatsen kracht bij te zetten. Foto: Sport in de Spotlights.</p>

Als het kan steken Jordy en Clarissa het water over, bevroren of niet, om samen hun passie voor het marathonschaatsen kracht bij te zetten. Foto: Sport in de Spotlights.

(Foto: Sport in de Spotlights )

Schaatskoppel kijkt uit naar 2021: ‘Stoppen? Nooit aan gedacht!’

  Sport

Trainingskampen, lockdowns en coronatesten; uiteindelijk is het gelukt om schaatskoppel Clarissa van Maaren en Jordy Harink te spreken en op de plaat vast te leggen.

Door Jetty Duister

ZALTBOMMEL - Sinds een paar maanden woont de Zuilichemse van Maaren samen met noorderling Jordy Harink in Zaltbommel. Ze ontmoetten elkaar - en dat kan geen verrassing zijn - op het ijs. Samen brengen ze al heel wat jaren enorm veel uren door op het bevroren water. Hoe delen ze hun passie voor deze oer-Hollandse sport en hoe combineren zij sporten met werk- en (t)huisleven? Het is een onzekere tijd. Hoe is dat? Daar moet je mee leren omgaan volgens het sportieve stel.

Nederlands kampioen

Van Maaren heeft, samen met zus Elsemieke en broer Leonard onder het bezielende enthousiasme van hun ouders, de eerste overstappen gezet bij de schaatsvereniging De IJsvrienden. Weliswaar is die vereniging domicilie kiezend in Wijk en Aalburg maar de leden komen uit de wijde omgeving van Altena. De van Maarens zijn in de regio geen onbekende sporters, maar Harink is bij de gemiddelde sportliefhebber minder bekend. Misschien omdat het wiegje van de Nederlands Kampioen skeeleren 2020 in het hoge Noorden stond? “Ik kom oorspronkelijk uit Rouveen vlakbij Zwolle. In 2013 ontmoette ik Clarissa en sinds mei wonen we samen. Van jongs af aan sta ik op skeelers en schaatsen. Fulltime profschaatser ben ik een jaartje of vijf. Ik hoef mijn sport daardoor niet te combineren met een baan. Sinds het seizoen 19/20 schaats ik bij de ploeg van Jillert Anema Royal Aware/Interfarms. Omdat onze ploeg de topsport A-status heeft, kunnen wij als enige team wel trainen in Thialf. Wij hebben echt mazzel, als ik zie hoe het bij Clarissa gaat.”

Loten voor ijs-uren

De fysiotherapeute maakt nu een klein jaartje deel uit van Team Skadi. “Ik combineer het schaatsen met mijn baan bij FysioCompany in Nederhemert. In het begin van de coronacrisis mochten we een periode niet werken. In de vrijgekomen tijd kon er veel geklust worden in ons huis. Trainen doe ik vooral op de fiets. Op het Bredase ijs met een ploeg rijden mag niet in verband met de anderhalve meter. Je moet je opgeven wanneer je individueel wilt komen trainen. Loting bepaalt op welk moment je het ijs op mag.” 

Jordy beseft dat hij wel aan de luxe goeie kant staat. Het is duidelijk dat hierdoor de scheefgroei in marathonschaatsen nog groter wordt. De ijsbaan wordt wel meer coronaproof waardoor er steeds beter getraind zou kunnen worden. Heeft deze sport bestaansrecht? “Dat recht is er zeker; alleen al omdat de Elfstedentocht er is”, volgens Jordy. “Het schaatsen heeft een sterk Nederlands karakter. Maar net als bij het langebaanschaatsen, staan er gestaag meer buitenlandse schaatsers aan de start in de marathoncompetitie.” Het Bommels schaatskoppel vindt zichzelf niet echt de aangewezen voorbeeldfunctionarissen om hun sport uit te dragen. Wel hopen ze dat mede door livestreams de sport zichtbaarder wordt en daardoor de populariteit groter.

Focus op 2021

Het natuurijs ligt Harink beter, maar al doende gaat het op kunstijs ook crescendo. Hij is constanter gaan rijden. In het algemeen klassement van de marathon cup van het vorige seizoen werd hij zesde. “Ik heb er wat langer voor nodig om de aansluiting te vinden met de topmannen zoals Jorrit Bergsma, Crispijn Ariens en Arjan Stroetinga. Dat zijn de ‘veel-winnaars’. Een paar weken geleden hebben we video’s geanalyseerd en transpordertijden vergeleken. Expliciet technisch ben ik de laatste jaren op kunstijs steeds beter geworden. Tactisch gezien offer ik me iets te snel en te vaak op. Dan gaat je kans op een overwinning voorbij en dat leer ik dan weer van mijn teamgenoten.” 

Clarissa denkt dat Jordy in de wedstrijd soms iets te bescheiden is. “Hij is een echte aanvaller die erin kan vliegen. Van de zijkant zie ik dan wel dat het lichtje dan te vroeg uitgaat. Dan denk ik wel eens: doe iets rustiger aan. Of ik aansluiting vind bij de top? In het vrouwenpeloton is er ook een ploeg van Anema. Dat verschil was er al en nu nog meer. Met de ploeg en onze sponsor P & G Safety heb ik persoonlijk in de zomer echt stappen gezet. Ik was heel benieuwd waar ik zou staan. Heel jammer dat die kans er nog niet is geweest.” Volgens Jordy is Clarissa, als deze ontwikkeling doorzet, zeker een top tien rijdster. Er was nog even hoop, maar net als alle andere competitiewedstrijden werd het NK, traditioneel op Nieuwjaarsdag afgelast. Ook het spektakel op de Oostenrijkse Weisensee is geschrapt.

Wat kan wel?

Doortrainen, fietsen en straks weer skeeleren. Voor uren op het ijs betekent dat voor Jordy heen en weer rijden naar Heerenveen onder leiding van Jillert Anema. Harink gelooft in hem en typeert de coach als een bijzondere man met het hart op de goede plaats en vooral iemand met kennis en kunde. Van Maaren traint meestal op Brabants ijs. Haar ploeg Team Skadi, toepasselijk genoemd naar de Noorse godin van de winter, wordt begeleid door onder andere Nick Uithoven uit Altena, zelf geen onbekende in het marathonschaatsen.

“Het is nu zaak om de focus te behouden. Een meerdaags evenement eind maart in Zweden staat nog steeds op de agenda. Dat dan de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen te beginnen met fietsen zich dan al aandient, is wel weer een ding.” De planning en het vooruitkijken op een nieuw schaatsseizoen terwijl het vorige er min of min niet was is een hele klus. Er moet perspectief zijn. Het schaatspaar hoopt daarom dat de sponsors niet afhaken, want dat zou alles nog moeilijker maken. En als die Elfstedentocht komt, zijn Harink van Van Maaren er samen klaar voor.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden