Edward Neuteboom en Dorien Werps tussen een aantal dieren op Kinderboerderij De Beestenboel. In het midden staat geit Dot. Zij woont er al vanaf de eerste dag.
Edward Neuteboom en Dorien Werps tussen een aantal dieren op Kinderboerderij De Beestenboel. In het midden staat geit Dot. Zij woont er al vanaf de eerste dag. (Foto: )

Dot de geit heeft een streepje voor

  Verenigingen

Na alle jaren is het doel niet veranderd: Kinderen in contact brengen met dieren. Kinderboerderij De Beestenboel, aan de Kazemat in Zaltbommel, is al jaren een bekend fenomeen. De kinderboerderij bestaat dit jaar 15 jaar. Er waren plannen voor een jubileumfeest, maar door de coronaperikelen wordt het jubileumfestijn een jaartje uitgesteld.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - "Het is een mijlpaal dat gevierd moet worden", vertelt vrijwilliger Dorien Werps. Maar de slingers worden pas volgend jaar opgehangen. Corona zette ook hier een streep door de geplande festiviteiten. Werps werkt al 15 jaar als vrijwilliger op de kinderboerderij en heeft ook zitting in het bestuur. "Het is altijd weer leuk om in de buitenlucht te werken en de dieren eten te geven." Ze lacht en zegt: "Gewoon lekker boerderijtje spelen!"

Basketbal

"Het idee voor een kinderboerderij ontstond bijna 20 jaar geleden in de kleedkamer van de basketbalvereniging", vertelt voorzitter en medeoprichter Edward Neuteboom. "Als jonge ouders wilden we iets voor een wandeling op zondagmiddag." Neuteboom merkt op: "Maar tegen de tijd dat de kinderboerderij er eindelijk was, waren onze kinderen al een stuk ouder."

Neuteboom vertelt dat er dan ook jaren aan voorbereiding vooraf gingen. Vergunning aanvragen, een locatie zoeken, het bestemmingsplan wijzigen, buurt bezwaren... Maar in 2005 opende dan eindelijk het hek van de Zaltbommelse kinderboerderij. Op de vraag waarom zij als jonge ouders eigenlijk kozen voor een kinderboerderij, antwoordt Neuteboom met een grote glimlach: "Simpel, omdat ik 'beestengek' ben!"

Kinderen en dieren

Het doel dat ze als kinderboerderij willen bereiken is om op een laagdrempelige manier kinderen in contact te brengen met dieren. Een doel wat al 15 jaar centraal staat, maar altijd aandacht vraagt. Beide bestuursleden vertellen over kinderen en ouders die de kinderboerderij bezoeken, maar het moeilijk vinden om zich aan de regels te houden, of ze rennen achter de dieren aan. Neuteboom benoemt het punt met een educatieve insteek: "Als je ziet dat kinderen niet weten hoe ze met dieren om moeten gaan, moeten we hier sturing aan geven. We willen juist dat ze leren hoe ze op een goede manier met dieren om kunnen gaan."

Leerlingen

Naast de vrijwilligers zijn er veel mensen die hun handen uit de mouwen steken op de kinderboerderij. Cliënten van dagactiviteitencentrum De Harmonika en leerlingen van De Brug uit Zaltbommel nemen wekelijks een gedeelte van de dierenzorg voor hun rekening. Ook in deze samenwerking een jubileum. Ton de Groot komt vanuit De Harmonika al 15 jaar naar de Beestenboel. Alle 15 jaren draagt hij bij aan de verzorging. "Nu kunnen ze niet komen door de coronamaatregelen, maar we hebben samen zoveel plezier beleeft", vertelt Werps liefdevol.

Anekdotes

Over 15 jaar kinderboerderij kunnen de vrijwilligers heel veel anekdotes ophalen. De keizersnede van een dwergschaapje op de picknicktafel bijvoorbeeld, een kind dat in een kuip met water viel, het enten van de hamsters en vooral over het vangen van de dieren. "Dat is altijd weer leuk! Dat moment dat iemand dan ineens door de modder wordt gesleurd", vertelt Neuteboom. Werps lacht en vult aan: "Die momenten dat het altijd weer jammer is dat je geen camera in je hand hebt!"

Moeilijke keuzes

Het beheren van de dieren vinden ze wel het moeilijkst, geven ze aan. Want je kunt nu eenmaal niet alle dieren houden die aangeboden worden of op de kinderboerderij worden geboren. "Het is goed dat er regels zijn, dat helpt ons kiezen", aldus Werps. "We hebben alleen vrouwtjesdieren. Dit omdat mannelijke dieren over het algemeen meer stank- en geluidsoverlast geven." Neuteboom vertelt eerlijk: "De bestuursvergadering waar besloten moet worden welke dieren blijven en welke moeten gaan verhuizen, is de moeilijkste vergadering van het jaar."

Dot

Terwijl we praten, komt geit Dot erbij staan. "Over deze mevrouw hoeven we natuurlijk niet na te denken", vertelt Neuteboom terwijl hij de grote witte geit een aai over zijn bol geeft. "Deze hoort bij ons en heeft een streepje voor. Zij woont al vanaf dag één bij ons op de Beestenboel."

Carlijn Geron
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden